ÇAHEM Geleneksel Bilişim Günleri İzlenimleri
Büyük emek ve zaman harcadığımız ÇAHEM Geleneksel Bilişim Günleri seminerleri başlıyor.
Heyecanla beklediğimiz seminerlerle ilgili izlenimlerimi bu başlık altında, sizlerle gün gün paylaşacağım. Çünkü 6 gün sürecek seminerler de her bir oturumda, farklı konular, alanında uzman kişiler tarafından işlenecek. Bende, herbir seminer konusu için sizlere, edindiğim bilgileri ayrı başlıklar altında aktarmaya çalışacağım. Bu yüzden takibe devam edin.
7 Mayıs 2012 saat 10:00 da Aslıhan TÜFEKÇİ ile başlayacak ve 12 Mayıs Cumartesi günü Ceyhun AKGÜN\’ün yapacağı sunum ile sona erecek. Ayrıca seminer etkinliği boyunca küçük sürprizler olacak.
Seminerlere yoğun katılım oldu. Herkes için faydalı olacağı temennisi içindeyim. Şimdiden tüm katılımcılara ve konuşmacılara buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
1. GÜN:
TÜRKİYE\’DE VE DÜNYADA ECDL (Yrd. Doç. Dr. Aslıhan TÜFEKÇİ)
Çankaya Halk Eğitim Merkezine, Yrd. Doç. Dr. Aslıhan TÜFEKÇİ\’nin teşrif etmesiyle birlikte seminer öncesi tanışmalar gerçekleştikten sonra konu ile ilgili faydalı bir konuşma yaptık. Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) ile ilgili Halk eğitim Merkezlerine sınav test merkezi yetkisi verilmesi hakkındaki çalışmalar ve sınav ücretleri konusunda bizlere paylaşımda bulunan Yrd. Doç. Dr. Aslıhan TÜFEKÇİ, akabinde konferans salonuna geçerek yoğun bir katılım ile sunumuna başladı.
Aslıhan TÜFEKÇİ, Gazi Üniversitesi Bilgisayar Eğitimi bölümünde öğretim üyesi olup aynı zamanda TBD (Türkiye Bilişim Derneği) ECDL \’den sorumlu yönetim kurulu üyesidir.
Aslıhan TÜFEKÇİ, konuşmasına başlarken öncelikle katılımcılara ECDL \’yi bilen olup olmadığını sordu ve yaklaşık 10 kişi el kaldırdı. Akabinde ECDL \’in ne olduğunu anlattı. Türkiye\’de ve Dünyada ECDL uygulamalarına örnekler verdi. Halk Eğitim Merkezilerinin sınav test merkezleri olacağı ile ilgili çalışmalar hakkında ayrıntılar verdi. ECDL sınav ücretleri hakkında da bilgiler sundu.
BİLİŞİM SUÇLARI (Ahmet ÜNAL)
Emniyet Genel Müdürlüğü, Bilişim Suçları ile Mücadele Daire Başkanlığından Kom. Yrd. Ahmet ÜNAL konuşmacı olarak bilişim suçları, bilişim suçları kategorileri, bilişim alanında işlenen suçlarla ilgili örneklere yer verdi. Deneyimlerinden bahsetti ilgili konuda birçok tavsiyelerde bulundu. Katılımcılardan yoğun soru alan Ahmet ÜNAL sunum sonunda alkışlarla tebrik edildi.
LINUX (Mahmut Sedat EROĞUL ve Prof. Dr. Mustafa AKGÜL)
Toplamda 2 saatlik süre ayrılan Linux semineri 2 saati aşan ve yoğun katılım ile gerçekleşti. Konuşmacı Mahmut Sedat EROĞUL; linux nedir, neden linux kullanılmalıdır, sanal makinede linux kullanımı, linux kurulumu, Ubuntu ve Pardus kurumları nasıl yapılır, linux değişik masaüstü ortamları hakkında detaylı bilgiler sundu, uygulamalar ve kurulumlar yaptı. Ayrıca linux hakkında çok sık sorulan sorulara yer verdi ve cevapladı. Seminer boyunca oldukça soru yöneltilen Mahmut Sedat EROĞUL, kendi hazırladığı linux sürümüne de yer verdi. Akabinde kapanış konuşmasını yapmak üzere Mustafa AKGÜL sunumu devraldı. Linux duayenlerinden olan ve bu konuda yaptığı birçok çalışma ile adından sözettiren Prof. Dr. Mustafa AKGÜL hoca, linux ile ilgili genel ve faydalı bir konuşma yaptıktan sonra plaket ve çiçek sunumlarından sonra seminer sonlandırıldı.
2. GÜN:
Veri Güvenliği ve Hukuki Boyutları (H. Cumhur ERCAN)
Konuşmacı olarak gelen Crypttech Ankara Bölge Müdürü H. Cumhur ERCAN, verilerin dijital ve sanal ortamda nasıl güvenle saklanabileceği, yine veri güvenliğini sağlamak için ne tür önlemler alınabileceği, veri güvenliği ihlali durumunda hukuki boyutlar ile ilgili genel bilgiler ve örnekler verdi. Veri güvenliği ve bunlarla ilgili hukuki süreçler hakkında yaşadığı ve yaşanmış olaylar hakkında bilgiler vererek konuşmacılarda bir ufuk açmaya çalıştı.
Digital Yerliler, Digital Göçmenler ve Fatih Projesine Yansımalar (Doç. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU)
Hacettepe Üni. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü\’nden Doç. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU, konuşmasına dijital yerli ve dijital göçmen kavramlarını açıklayarak başladı. Ardından Fatih Projesi ile ilgili gelişmelerden ve detaylardan bahsetti. BÖTE öğretmenlerinin bu proje dışında tutulmasının sakıncalarını anlattı ve bu konudaki çalışmalarından bahsetti. Oldukça hareketli geçen ve yoğun ilgiyle izlenen sunum büyük alkış aldı.
Web Güvenliği ve Korunma Yolları (Seyfullah KILIÇ)
Sunumu 23 yaşındaki genç kardeşimiz Seyfullah KILIÇ yaptı. Verdiği bilgiler doğrultusunda alanındaki uzmanlığını hissettiren ve yoğun soru alan konuşmacı; hackleme, haklenmeye karşı önlemler, web güvenliği, site programlamadaki SQL hataları vb. birçok noktaya değindi.
3. GÜN:
ZİRVE, VEGA, LOGO, ETA yazılımları Ankara il sorumluları tarafından verilen sunumlarda, kendi muhasebe yazılımları hakkında yenilikler ve diğer muhasebe yazılımlarından farklılıkları ile ilgili bilgiler verildi. Küçük hediyelerde sunan firmalar iş fırsatları ile ilgili de katılımcıları bilgilendirdi.
4. GÜN:
E-Ticaret (Feyzettin ALPKIRAY)
E-ticaret ile ilgili temel bilgilerin ve bu sektörde iş yapmak isteyenlerin neler yapması ve nasıl hareket etmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verildi. Biraz monoton geçtiğini düşündüğüm sunum beklentilerimi pek karşılamadı diyebilirim. Çünkü e-ticaret sistemlerinde yaygın kullanılan paypal hakkında yeterli bilgi sunulmadı. Aynı zamanda sanal pos ve birçok detay…
Bilgi İletişim Çağında Mikroişlemciler Yeri (Dr. Nurettin TOPALOĞLU)
Dr. Nurettin TOPALOĞLU\’nun zevkli sunumuyla katılımcı düzeyinde verilen bilgiler, herkesin ilgisini çekti ve ilgiyle dinlendi. Genel olarak mikroişlemcinin ne olduğu ve görevlerinin anlatıldığı sunum büyük alkış aldı.
İnternet Medyası (Nizamettin Bilici)
Haber siteleri, forumlar, bloglar ve diğer sosyal ağlardan bahsedilen sunumda ağırlıklı olarak facebook ve işverenlerin bu konudaki düşünceleri aktarıldı. Sunum sırasında birçok soruldu. Ayrıca IMEF \’in çalışmaları hakkında bilgiler aktarıldı.
5. GÜN:
Bu günde yapılan tüm sunumlar, GTUG üyeleri tarafından yapılmıştır.
SEO (Aykut ASLANTAŞ)
SEO ve SEM kavramları, Türkiye\’de internet kullanımı istatistikleri, arama motorları, reklam-pazarlama-halkla ilişkiler ve bunlarla ilgili örnekler, detaylar ve daha birçok konuda bilgilere yer verildi.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar (Seval ÜNVER)
Açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında bilgiler verildi. Genellikle Linux vb. işletim sistemlerinde windowsta kullanılan yazılımların karşılığı olan programlar önerildi.
Sosyal Medya (Ömer KARAPINAR)
Büyük firmalara sosyal medya pazarlama danışmanlığı yapan Ömer KARAPINAR, oldukça zevkli ve ilgiyle dinlenen bir sunum yaptı. Türkiye\’de sosyal medyanın kullanımı, etkinliği, yaygınlaşması ve farkındalıklar ile ilgili bilgiler verdi. Özetle sosyal medyanın gücü ve bir sosyal medya aracılığı ile yeni kültürlerin oluştuğunun farkında olunmasının vurgusunu yaptı.
Android Uygulamaları (Burak AYDIN – Erdem LAFCI)
Sunum biraz teknik olsa da android uygulamalarının ve android işletim sisteminin farkındalıkları ve yararları noktasında genel bilgiler verildi. İki genç öğrenci arkadaşımızın sunum yaptığı bu oturum yine eğlenceli ve faydalı geçti.