5. Sınıf Bilgisayar Sistemleri

5. sınıf 1. dönem konusu olan Bilgisayar Sistemleri ile ilgili hazırladığım çalışma kağıtları, video ve konu testleridir. İçeriği sürekli güncel tutmaya çalıştığımı belirtmek isterim.

Bilgisayar Sistemleri konusu, 1. ÜNİTE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ içinde yer alır.

Bunların ışığında öncelikle konu kazanımlarını vermek istiyorum.

KAZANIMLAR

  • BT.5.1.2.1. Bilgisayar sisteminin temel kavramlarını ve işlevlerini açıklar.
  • BT.5.1.2.2. Giriş ve çıkış birimlerine örnek verir.
  • BT.5.1.2.3. Fare ve klavyeyi doğru bir şekilde kullanır.
  • BT.5.1.2.4. Bilgisayarda veri saklama yöntemlerini ve depolama birimlerini açıklar.
  • BT.5.1.2.5. Donanım ve yazılım konusunda karşılaştığı teknik sorunlara çözüm üretir.
  • BT.5.1.2.6. Aynı türde farklı marka, model ve teknolojilerin bileşenlerini karşılaştırarak sunar.
BT kazanımların yapısı

Kazanımların Yapısı

Kazanımların yapısı yanda şematik olarak gösterilmiştir.

Kazanımlar; sınıf düzeyi, ünite numarası, konu numarası ve kazanım numarası esas alınarak numaralandırılmıştır.

Kare Bulmaca

Bu kare bulmaca çalışma kağıdını “BT.5.1.2.1. Bilgisayar sisteminin temel kavramlarını ve işlevlerini açıklar.” kazanımı için hazırladım.

Çocuklar bulmacaları sever. İkinci hafta öğrenilen, bilgisayar sistemlerine ilişkin temel kavramları, kare bulmaca etkinliği ile pekiştirebiliriz. Bu noktada BT sınıfı olmayan okullarda, ders etkinliği olarak bu kare bulmaca etkinliği yapılabilir. Bunun yanı sıra bu etkinliğin eğlenceli ve pekiştirici olacağını düşünüyorum.

NOT: Bu materyal, SıfırBir Yayınları, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5. Sınıf kitabından yararlanılarak hazırlanmıştır.

Kayıp Sözcükler Çalışma Kağıdı

Bu renkli ve eğlenceli çalışma kağıdını “BT.5.1.2.2. Giriş ve çıkış birimlerine örnek verir.” kazanımı için hazırladım.

Çocuklar sözcük tamamlama etkinliklerini seviyor. Bu çalışma kağıdında görselleri ile birlikte eksik harflerle verilen giriş ve çıkış birimleri soruluyor. Öğrencilerin, donanım birimlerini hatırlayarak eksik harfleri tamamlaması isteniyor. Eğlenceli bir etkinlik olacağını düşünüyorum.

Giriş-Çıkış-Depolama Birimleri Çalışma Kağıdı

Bu etkinliği “BT.5.1.2.2. Giriş ve çıkış birimlerine örnek verir.” kazanımı için hazırladım.

Çalışma yaprağı 3 sayfadan oluşuyor. Giriş, çıkış ve depolama birimleri görsellerinin altına adlarını yazmamız gerekiyor. Oldukça basit olan bu çalışma kağıdının kısa sürede yapılabileceğini düşünüyorum.

İç mi Dış mı? Çalışma Kağıdı

Bu etkinliği “5.1.2.1. Bilgisayar sisteminin temel kavramlarını ve işlevlerini açıklar.” kazanımı için hazırladım.

Çalışma yaprağı arkalı-önlü 2 sayfadan oluşuyor. Bu etkinlikte, donanım birimlerinin adlarını yazdıktan sonra hangisinin iç donanım hangisinin dış donanım olduğunu işaretlememiz gerekiyor. Basit ve kazanım bazlı bu çalışma kağıdı, öğrendiklerimizi hatırlamamıza yardımcı olacaktır.

Klavye Tuşları Resimli Anlatım

Bu sunumu “BT.5.1.2.3. Fare ve klavyeyi doğru bir şekilde kullanır.” kazanımı için hazırladım.

Bu PDF formatındaki sunumda öğrencilerimizin klavyedeki en çok kullanılan önemli tuşların ne işe yaradığını anlamalarını istiyoruz. Bununla beraber resimli anlatımla desteklediğim sunumda yer alan klavye tuşlarının işlevlerini, akıllı tahtada veya bilgisayarda uygulayarak daha iyi kavranmasını sağlayabiliriz.

Video: Bilgisayar Sistemleri

Hazırladığım bu animasyon video’da donanım birimleri (iç donanım birimleri, dış donanım birimleri) ve yazılım kavramından bahsettim. Konuyu özetleyen videoyu izleyelim ve öğrendiklerimizi hatırlayalım.

Video: Giriş ve Çıkış Birimleri 

Hazırladığım bu video animasyonda Giriş, Çıkış ve Hem Giriş Hem Çıkış Birimlerine örnek verdim. İşlevlerini özet olarak aktarmaya çalıştım. Haydi izleyelim ve öğrendiklerimizi tekrar edelim.

Bilgisayar Sistemi Etkileşimli Etkinlik

Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları, uygun kelimeleri seçerek dolduralım. Son olarak sağ alt köşedeki onay düğmesine tıklayalım.

Bilgisayarda Gördüklerim Görmediklerim Etkileşimli Etkinlik

Klavye Tuşları Bilgi Yarışması

Klavye bilgimizi test edeceğimiz bilgi yarışması oynamaya ne dersin?

Kim Giriş Kim Çıkış Etkileşimli Etkinlik

Karışık olarak görselleri verilen donanım birimlerini “Giriş Birimi”, “Hem Giriş Hem Çıkış Birimi” ve “Çıkış Birimi” alanlarına doğru bir şekilde yerleştirelim.

Hangi Depolama Birimi Ne Kadar Veri Saklayabiliyor?

Doğru depolama birimi aygıtını, doğru kapasite büyüklüğüyle eşleştirelim.

İpucu: Oyunda, USB belleğin kapasitesi hafıza kartının kapasitesinden ve harici diskin kapasitesi sabit diskten fazla verilmiştir.

KONU TESTİ

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencileri için konu testi olarak hazırladım. Test, 20 sorudan oluşuyor. Buna bağlı olarak bu testi çözerek Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi yazılı sınavına hazırlanabilirsiniz.

Konu testi, MEB Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf müfredatına ve kazanımlarına uygundur.

“Sıfır Atık” kapsamında kağıt kullanımını azaltmak için testleri çevrim içi çözebiliriz.

Testin tamamını çözdükten sonra aldığınız puanı görüntüleyebilirsiniz.

YAPRAK TEST

Kağıt üzerinde test çözmek isteyenleri unutmadım. Görüldüğü üzere dileyen aşağıda paylaştığım 20 sorudan oluşan testi, yaprak test olarak bilgisayarınıza indirip çıktı alabilir ve çözebilir.

Faydalı olması dileğiyle. Değerli yorumlarınızı da bekliyorum. Son olarak bir teşekkürü çok görmezseniz sevinirim.

NOT: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi sunularına göz atmak için buraya tıklayınız.

NOT: Bu çalışma kağıtları, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün https://tegm.meb.gov.tr/www/bilisim-teknolojileri-ve-yazilim-dersi-icin-hazirlanan-materyaller-ogretmen-ile-ogrencilerimiz-kullanimina-sunulmustur/icerik/476 sayfasındaki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı’na uygun olarak hazırlanan materyaller ile uyumludur.

MEB tarafından yayımlanan diğer tüm Bilişim Teknolojileri ve Yazılım materyallerinin bulunduğu ilgili sayfaya yukarıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap