5. Sınıf Kelime İşlemci Programları
5. sınıf 1. dönem konusu olan KELİME İŞLEMCİ PROGRAMLARI ile ilgili hazırladığım ders notları, çalışma kağıtları, konu testi ve videoları bu yazıda sizlerle paylaşıyorum.
Önceki hafta Görsel İşleme Programları konusunu işlemiştik. Bu hafta Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi’nde Kelime İşlemci Programları konusunu ele alacağız. Yine uygulamalı etkinlikler ile devam edeceğiz.
Eğer önceki haftalarda yetiştiremediğiniz materyaller varsa, bu konuları tamamlamak için ilgili haftalara geri dönerek eksiklerinizi gidermenizi öneririm. Etkinlikleri tamamladıysanız, 5. Sınıf – Kelime İşlemci Programları konusuna geçebiliriz.
Ders akışımı sizinle paylaşırken, kılavuz kitaba uyumlu bir sıralama izlediğimi artık biliyorsunuz. Aynı zamanda yazarları arasında olduğum Sıfırbir Yayınevi tarafından yayımlanan 5. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım kitabından da yararlanıyorum. Önemli gördüğüm etkinlikleri de ekliyorum.
KAZANIMLAR
- BT.5.4.2.1. Kelime işlemci programının arayüzünü ve özelliklerini tanır.
- BT.5.4.2.2. Belirli bir amaç için oluşturduğu belgedeki metni biçimlendirir.
- BT.5.4.2.3. Kelime işlemci programı ile oluşturduğu belgeyi düzenler.
- BT.5.4.2.4. Metin içinde arama ve değiştirme işlemlerini yapar.
- BT.5.4.2.5. Kelime işlemci programı ile oluşturduğu belgenin çıktısını alır.
- BT.5.4.2.6. Farklı kelime işlemci programlarını keşfeder.
Kazanımların Yapısı
Kazanımların yapısı yanda şematik olarak gösterilmiştir.
Kazanımlar; sınıf düzeyi, ünite numarası, konu numarası ve kazanım numarası esas alınarak numaralandırılmıştır.
Şimdi kullanılacak içerikleri vererek ders akışına başlayalım.
Öğrencilere aşağıdaki soruları sorarak neden kelime işlemci programlarına ihtiyaç duyulacağına dair konuya dikkatlerini çekelim.
- Deftere yazdığınız sayfayı tamamen düzeltmeniz gerekirse ne yaparsınız?
- Bu işlem için ne kadar zaman harcamanız gerekirdi?
Öğrencilerin dikkatini çektikten sonra bilgisayarda yazı yazarak doküman oluşturmak için kelime işlemci programlarının kullanıldığını belirtelim. Sonra “Kelime İşlemci Programlar” sunumunu açalım.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi sunularına göz atmak için buraya tıklayınız.
“Kelime İşlemci Programlar” Sunumu
Sunumu, bu konu için hazırladığım videodan yararlanarak hazırladım. Dersten önce sunumu bilgisayarınıza veya etkileşimli tahtaya indirebilir ve sunum notlarına göz atabilirsiniz.
Sunumun bitiminde birçok kelime işlemci program olduğunu belirterek genel olarak hepsinin benzer özellikler içerdiğini vurgulayın. En çok kullanılan kelime işlemci programlarının isimlerini tekrar edin ve sunumu bitirin.
Sunu ile ilgili önerileriniz olursa yorum bırakmaktan çekinmeyin.
Video: Kelime İşlemci Programları
Videoyu izleyerek konuyu pekiştirebilirsiniz.
Ben Kimim? Etkinliği
Bu uygulamayı BT sınıfınız varsa uygulamalı olarak yapalım. Öğrencilerin seveceği bir etkinlik olarak düşünüyorum. Etkinlik bitiminde öğrencilerin hazırladığı dokümanların çıktısını alarak sınıf panomuzda sergileyebiliriz. Bu onları mutlu edecektir.
Derse girmeden önce “Ben Kimim” yönergesinin çıktısını sınıf mevcudu kadar alalım. Öğrencilerimiz bu yönergeye göre doküman oluşturacaklar. Bu noktada dokümanın oluşturulması esnasında öğrencilerimizin, programın özelliklerini keşfederek öğrenmesini sağlayalım. Desteğe ihtiyaç duydukları noktada sınıfta gezerek onlara yardımcı olalım. Soru sormalarını teşvik edelim.
Ben Kimim Yönergesi
Öğrencilerimize kendini tanıtacakları bir çalışma yapacaklarını söyleyelim ve “Ben Kimim” yönergesini dağıtalım. Ardından öğrencilerimizin uygulamayı yapmaları için süre verelim. Bu süre zarfında onlara rehberlik edelim. Etkinlik bittiğinde öğrencilerimizin çalışmalarını toplayalım. Hepsinin çalışmalarını
çıktı olarak alalım. Aldığımı çıktıları sınıf panosunda sergileyelim.
Bu etkinliği 1 ders saatine yaymanızı öneriyorum. Kılavuz kitapta var olan bu çalışmayı, öğrencilerimize mutlaka yaptıralım.
İstiklâl Marşı Etkinliği
Bu etkinlik de uygulamalı olduğundan 1 dersin tamamını alacaktır. Fakat bu uygulamayı da yapmanızı tavsiye ediyorum. Hem Türkçe dersi hem Müzik dersinde öğrendikleri milli marşımızı yazmak onlar için yararlı bir etkinlik olacaktır. Etkinlik sonunda öğrencilerimizin çıktılarını alarak ürün dosyalarının ilk sayfalarına koymalarını isteyebiliriz. Bu onları mutlu edecektir. Ben bu etkinliği öğrencilerime her yıl yaptırıyorum. Derslerimizde, milli ve manevi değerlerimize de yer vermemiz gerekiyor.
Etkinliği yapmaları için şu yönergeleri verelim:
Boş bir Word belgesi açalım.
Başlık olarak “İSTİKLÂL MARŞI” yazalım.
Başlık: Ortalı, Yazı Tipi: Calibri, Yazı Rengi: Kırmızı, Yazı Tipi Boyutu: 30, Kalın, İtalik olsun.
İstiklal Marşı’nın ilk 2 kıtasını yazalım.
Metin: Ortalı, Yazı Tipi: Times New Roman, Yazı Tipi Boyutu: 18, Satır Aralığı: 1,5 olsun.
Microsoft Word Düğmeleri Bil
KONU TESTİ
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencileri için konu testi olarak hazırladım. Test, 10 sorudan oluşuyor. Bu testi çözerek Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi sınavına da hazırlanabilirsiniz.
Konu testi, MEB Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf müfredatına ve kazanımlarına uygundur.
“Sıfır Atık” kapsamında kağıt kullanımını azaltmak için testi çevrim içi hazırladım.
Faydalı olması dileğiyle. Değerli yorumlarınızı da bekliyorum.
NOT: Bu çalışma kağıtları, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün https://tegm.meb.gov.tr/www/bilisim-teknolojileri-ve-yazilim-dersi-icin-hazirlanan-materyaller-ogretmen-ile-ogrencilerimiz-kullanimina-sunulmustur/icerik/476 sayfasındaki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı’na uygun olarak hazırlanan materyaller ile uyumludur.
MEB tarafından yayımlanan diğer tüm Bilişim Teknolojileri ve Yazılım materyallerinin bulunduğu ilgili sayfaya yukarıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.