6. Sınıf Tablolama Programları

6. sınıf 1. dönem konusu olan Tablolama Programları ile ilgili çalışma kağıtları, konu testleri ve videoları paylaşıyorum. Konuyu sürekli güncel tutuyorum. Bu içeriği takip etmenizi öneriyorum.

Tablolama Programları konusu, 4. ÜNİTE ÜRÜN OLOLUŞTURMA içinde yer alıyor.

Bu yılın teorik konularını tamamladık. Şimdi sıradaki konumuz, Microsoft Excel Programı ile yapacağımız etkinlikler. Eğer henüz konuları bitiremediyseniz, ilgili haftaya geri dönüp eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer konuları tamamladıysanız, Sayılarla Oynuyorum etkinliğine başlayabiliriz.

Öğrencilerin derse katılımını sağlamak adına aşağıda paylaştığım çalışma kâğıtlarını önceden hazırlayabilirsiniz. Bununla beraber ders sonunda öğrencilerle paylaşarak konuyu pekiştirebilirsiniz. En sonunda konu testini cevaplandırabilirsiniz.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi sunularına göz atmak için buraya tıklayınız.

Tablolama Programları konusu, bilişim teknolojileri ve yazılım dersi için oldukça önemli bir konudur. Öğrencilerinize bu derste tablolama programlarını öğreneceklerini söyleyelim ve tablolama programları ifadesinin kendilerine ne çağrıştırdığını soralım. Daha sonra iş hayatlarında mutlaka MS Excel programını kullanacaklarını, konuyu iyi öğrendikleri takdirde sonraki yıllarda zorluk yaşamayacaklarını, hatta günlük hayatlarında dahi Excel’in sağladığı kolaylıklardan faydalanabileceklerini anlatabiliriz.

Şimdi konu kazanımlarını inceleyelim.

KAZANIMLAR

  • BT.6.4.1.1. Tablolama programının arayüzünü ve özelliklerini tanıyarak amaca uygun bir tablo oluşturur.
  • BT.6.4.1.2. Belirli bir amaç için oluşturduğu tabloyu biçimlendirir.
  • BT.6.4.1.3. Oluşturduğu tablo üzerinde hesaplama işlemleri yapar.
  • BT.6.4.1.4. Tablodaki verilere filtre uygular.
  • BT.6.4.1.5. Amaca uygun grafik türlerini kullanarak veriyi görselleştirir.
  • BT.6.4.1.6. Farklı tablolama programlarını keşfeder.
  • BT.6.4.1.7. İş birliğine dayalı olarak oluşturduğu belgeyi paylaşır.

Tablolama Programları Sunumu

Giriş etkinliği olan Tablolama Programları Sunumu Kılavuz kitapta verilmiştir. Mutlaka kullanalım.

Sayılarla Oynuyorum Uygulaması

Başlat – Tüm Programlar – Microsoft Office- Microsoft Excel seçeneklerine sırasıyla tıklayarak Excel programını açalım.

Aşağıda verilen hücre isimlerini belirtilen renklerde boyayalım:
➔ A14 : PEMBE
➔ C7 : MAVİ
➔ D2 : YEŞİL
➔ B9 : SARI
➔ G3 : KAHVE
➔ H4 : KIRMIZI
➔ E6: MOR

Yaptıklarımızı kontrol ettikten sonra bitmiş hâlini aşağıdaki görselden kontrol edelim.

sayılarla oynuyorum

Çalışma sayfanız yukarıdaki gibi görünüyorsa doğru yaptınız demektir.

Tablolama Programları Çoktan Seçmeli Test

Konuyu pekiştirmeniz için toplam 10 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir test hazırladım. Soruları sesli dinleyerek çözebilirsiniz. Başarılar!


Sıcak mı? Soğuk Mu? Etkinliği

Bu etkinlikle tablolama programında verilen değerlere göre toplama, ortalama hesaplama ve istenen değerlere göre grafik oluşturma yapacağız.

Öğrencilere mevsimlere göre şehirlerin sıcaklık ortalaması değerlerini tablo olarak oluşturmalarını söyleyelim. Öğrencilerimizin yazarak vakit kaybedeceklerini
düşünüyorsak daha önceden oluşturduğumuz dosyayı öğrencilerimiz ile paylaşabiliriz.

Öğrencilerimize vereceğimiz yönergeye göre tabloyu biçimlendirmelerini isteyelim. Etkinliği yaparken süre verelim ve bu süre boyunca onlara rehberlik edelim.

Öğrencilerimize aşağıdaki sunumda yer alan sıralamaya göre gösterip-yaptırma tekniğini kullanarak toplama ve ortalama işlemlerini, sonra grafik yapmayı anlatalım. Ardından onların yapmalarını isteyelim. Öğrencilerimiz yaparken rehberlik edelim.

Tablolama Programında Filtreleme Etkinliği

Bu derste de “Filtreleme nedir?” sorusuna yanıt arayacağımızı söyleyelim. Ardından sınıfı ikişerli olarak gruplandıralım ve onlardan etkinlikleri iş birliğine dayalı yapmalarını isteyelim.

Bu etkinlik ile tablolama programları içerisinde yer alan filtreleme komutunu kullanacağımızı açıklayalım ve aşağıdaki sunuyu derste kullanalım. Açıklamalara göre uygulamayı yapalım.

Yönergeleri uygularken desteğe ihtiyacı olan öğrenciler olursa birebir iletişim kuralım. Tüm öğrencilerin yönergeleri doğru tamamladığından emin olalım.

YAPRAK TEST

NOT: Bu çalışma kağıtları, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün https://tegm.meb.gov.tr/www/bilisim-teknolojileri-ve-yazilim-dersi-icin-hazirlanan-materyaller-ogretmen-ile-ogrencilerimiz-kullanimina-sunulmustur/icerik/476 sayfasındaki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı’na uygun olarak hazırlanan materyaller ile uyumludur.

MEB tarafından yayımlanan diğer tüm Bilişim Teknolojileri ve Yazılım materyallerinin bulunduğu ilgili sayfaya yukarıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Kitabı

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap