Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Açığı
Milli Eğitim Bakanlığı talim ve terbiye kurulu başkanlığı önemli bir karar almış ve bilişim teknolojileri dersini zorunlu hale getirmişti. Bu düzenleme ile 5. ve 6. sınıflarda bilişim teknolojileri dersi haftada 2 saat olmak üzere zorunlu hale geldi. Bu, birçok ülkenin hedeflediği yazılımcı yetiştirme adına önemli bir adım olarak görüldü.
Yazılım konusunun öneminden dolayı bu konu üzerinde özellikle durmak istedim.
Başta Hindistan olmak üzere yazılım konusunda oldukça ciddi paralar kazanan ülkeler gibi bizimde bu sektörde kalifiye eleman yetiştirmemiz gerekiyor. Bilişim teknolojileri dersinin zorunlu olması da bu noktada atılan adımlardan birisi olarak görülmelidir. Bu işi yapabilecek zeki çocuklar meslek liselerinin bilişim teknolojileri bölümüne yönlendirilerek belki ileride ciddi bir yazılım okulu ile geleceğin yazılımcıları olarak yetişebilirler. Bilgi ve teknoloji çağında böylesi bir ilerleme önemli olarak görülmelidir. Bilişim teknolojileri dersi ile yazılım sektöründe öğrencilerin ufku açılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı, geçen sene müfredat gereği zorunlu olmadığı için bilişim teknolojileri dersini tercih eden öğrencilere göre öğretmen alımı yapmıştı. 2012 yılında 2 .293 öğretmen başvurmuş, Milli Eğitim Bakanlığı ise bunlardan sadece 313 ‘ünü atamıştı. Şimdi ise dersin zorunlu oluşu ciddi bir bilişim teknolojileri öğretmen açığını doğurmuştur. Dolayısıyla bilişim teknolojileri dersi alanında Türkiye genelinde bir öğretmen açığı var. Hatta bilişim teknolojileri öğretmeni açığı son güncellemelerden sonra yaklaşık olarak 7000 ‘e ulaşmış.
Öğretmenler kendilerinin ders başı yapabilmeleri için, atamaların norm değişiklik ve ihtiyaca göre yapılmasını bekliyorlar. Bunun içinde çeşitli sosyal medya platformlarında seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ben de bu girişimleri destekliyorum.