Çocuklarımıza Niçin Kodlama/Programlama Öğretelim?
Günümüzde kodlamanın önemi büyük. Programlama dersi; yalnızca bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliğinde değil, tüm mühendislik dallarında ve matematik bölümünde de zorunlu olarak okutuluyor. Hatta genetik okuyan bir öğrencim olmuştu ve dersi geçmesine destek olması için algoritma ile kodlamaya giriş eğitimleri almıştı. Buna rağmen; üniversitede mühendislik dallarına gelene kadar geçen yıllar boyunca kodlamadan uzak bir şekilde büyümek yetişmek günümüz dünyasının ihtiyaçları karşısında hayata geç kalmak anlamına geliyor.
Programlama öğrenen kişi aslında bilgisayarla ve diğer cihazlarla konuşmayı öğreniyor. Programlama ile birlikte algoritma da öğrenen kişi; problem çözme tekniklerini ve sistematik bir şekilde düşünebilme yeteneklerini kazanıyor. Bu yeteneklerini kullanarak cihazlara çeşitli işlemleri nasıl yapacaklarını ve hangi durumda nasıl davranacaklarını söylüyor.
Hayatta her alanda problemlere farklı açılardan bakabilme, çözüm üretmek veya gereğinde alternatif çözümler üretmek için çok önemlidir. Kod yazmayı ve algoritma kurmayı öğrenen çocuğun bu yetenekleri de gelişir. Bir sorun için birden fazla çözüm üretip; gerektiğinde içlerinden en verimli olanı veya en kısa zamanda sonuca götüreni seçebilir. Alternatifler arasından o anki duruma en uygun seçeneği tercih etme konusunda yeteneklerini ve hızını artıran çocuğun karar alma ve doğru karar verme becerileri de gelişir.
Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Steve Jobs gibi bilişim alanında isim yapmış insanların ortak özelliği, hepsinin küçük yaşta programlama öğrenmiş ve kod yazmış olmaları.
Uzmanlar diyor ki;
Öncelikle; kim bu uzmanlar diyecek olursak, dünyanın birçok büyük firmasının kurucuları, ya da en meşhur programcıları, devlet başkanları ve teknoloji danışmanları diyebiliriz.
Bu uzmanlar diyor ki; herkes küçük yaşlardan itibaren programlama öğrenmelidir. Hemen Apple’dan rahmetli Steve Jobs’un söylediklerini hatırlayalım:
“Bence ülkede herkes bilgisayar programlamayı (kodlamayı) öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretir. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı”
Microsoft’tan Bill Gates, ilk programını 13 yaşında yazdı. (Üç Taş Oyunu) 15 yaşında ise BASIC dilinin yeni bir versiyonunu tasarladı. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg de kod yazmayı çocuk yaşta öğrenenlerden. Mark kodlama yapmaya 9 yaşında başladı.
Programlama öğrenmek insana/çocuğumuza neler katar?
- Problem Çözebilme Yeteneği,
- Sistematik Düşünme Yeteneği,
- Olaylar Arasındaki İlişkileri Görebilme Yeteneği,
- Çok Yönlü Düşünebilme Yeteneği,
- Yaratıcı Düşünebilme Yeteneği
Günümüzde; gerçek hayatta uğraşmak zorunda olduğumuz irili ufaklı çok sayıda işi otomatize ederek bilgisayar, telefon, tablet ya da konuya ve ihtiyaca özel geliştirilmiş cihazlarda yapıyoruz. Programlama bilen bir kişi; makinelerin ya da makineler üzerinde çalışan sistemin işleyişini daha kolay ve daha hızlı kavrayacaktır. Bu sayede, problem çözerken cihazın çalışma prensiplerini de hesaba katarak daha doğru, daha kestirme ve kesin çözümler üretecektir.