SUNU: Arduino Nedir?

Arduino’ya kısaca elektronik beyin diyebiliriz. Beyin diyorum çünkü beynimizin gerçekleştirdiğine benzer işlevleri var. Teknik tanımı aslında bir mikrokontrolcü.

Arduino Nedir? sorusunun cevabını daha önce “Sözlük” kategorisinde paylaştığım yazıdan da öğrenebilirsiniz.

Arduino’ya bağlayacağınız bileşenlerle ona istediğiniz hemen her şeyi yaptırabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan birazcık programlama, biraz da elektronik bilgisi. Yapabileceklerinizin sınırı yok. Birkaç örnek verelim:

Engelleri fark edip yolunu değiştiren ve kendi kendine hareket eden robotlardan tutun da saksıdaki çiçeğin toprağının kuruduğunu fark ederek onu sulayan sistemlere ve evinize birisi girdiğinde bunu, en ufak hareketi ve sinsi hareketleri algılayabilen sensörlerle fark edip Wi-Fi aracılığıyla internete bağlanıp size e-mail gönderen sessiz hırsız alarmları. Artık böyle uçuk kaçık fikirlerinizi Arduino ile tam anlamıyla hayata geçirebilirsiniz. Arduino her birimize adeta çılgın bir profesör olma ehliyeti veriyor.

Arduino aslında son zamanlarda uçuşa geçen “açık kaynak” donanım akımının bir sonucu. “Açık Kaynak” donanım demek telif ya da patent engeli olmadan üretilen, dağıtılan ve çoğaltılan donanım demek. Açık kaynak donanım ticari kaygılar ön planda tutulmadan daha fazla insanın teknolojiye ulaşmasını ve programlama, elektronik gibi alanlarla tanışmasını sağlayan ve inovasyon artıran bir felsefe.

Arduino ile ürettiğiniz ticari ya da bireysel projeleri Arduino’yu yapan şirkete hiçbir telif ödemeden kullanabilirsiniz. Üstelik Arduino’yu Arduino yapan herşey ki buna şematikler ve kullanılan elektronik bileşenlerin bilgisi de dahil olmak üzere Arduino üreten şirketin resmi internet sitesinde yayınlanmaktadır ve isteyen herkes buradan faydalanarak kendi Arduino’sunu sıfırdan üretebilir, hatta bunu satabilir.

Arduino Uno Kartı

Arduino’nun ardındaki felsefeyi öğrendikten sonra isterseniz gelin onu fiziksel olarak biraz daha yakından tanıyalım. Arduino Uno kartı, yaklaşık 50 liraya satın alınabiliyor. Türkiye’de arduinoyu ve onunla kullanabileceğiniz bileşenleri temin edebileceğiniz birçok robotik sitesi var. Benim alışveriş yapıp tavsiye ettiklerim arasında robotistan ve robolinkmarket var. Bunun yanı sıra AliExpress gibi için alışveriş sitelerinden Türkiye’de bulunmayan pek çok parçayı uygun fiyata getirebilirsiniz. Ancak uyarmam gerekir. Kargo süresi 20 günü geçiyor ve garanti Türkiye’deki kadar iyi değil.

Arduinonun çeşitli modelleri var. Bunlar kullanım senaryolarına göre farklılaştırılmış modellerdir. İlk soru ona nasıl güç verdiğimiz olabilir. Bunun iki yolu var. Ya USB üzerinden ya da adaptörlü. İkisini aynı anda takmanızada gerek yok. Tabii ki adaptör olarak 7 ile 12 volt aralığında gerilim verenleri seçmeniz tavsiye ediliyor. İsterseniz mobil projeleriniz için uygun aparat ile 9 voltluk pil değerinizi arduinoya güç vermek için de kullanabilirsiniz.

Yukarıda anlattıklarımı bir sunu içinde düzenleyerek paylaştım. Aşağıdaki bağlantıdan Arduino Nedir? sunusunu indirebilirsiniz:

Arduino Nedir? Sunu Önizleme
indir

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap