Yeni Müfredat MEB Tarafından Duyuruldu
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yeni müfredat ile ilgili uzun süredir devam eden çalışmaları sona erdi ve dün Bakan İsmet Yılmaz, Güncellenen Öğretim Programları bilgilendirme toplantısında, temel eğitim ve orta öğretimde okutulan 51 programın güncellenmiş müfredatını kamuoyu ile paylaştı.
Taslak programlar, 10 Şubat Cuma’ya kadar http://mufredat.meb.gov.tr sitesinden askıya çıkarıldı. Bu demektir ki isteyen bu taslak programlara ilgili tarihe kadar katkıda bulunup ekleme, çıkarma veya değiştirme talebinde bulunabilir. Bunlar arasında tabii ki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi de var ve beni ilgilendiren bu kısmı.
Turgay Polat yazdığı yazısında tam olarak bana tercüman olmuş. Bu yüzden aşağıda yazısının bir kısmını sizinle paylaşıyorum. Yazısında şunları diyor:
“Milli Eğitim Bakanlığı önemli bir çalışma yürütüyor. Söz konusu çalışma, öğretim programlarını, yani eğitimin kalbi olan müfredatları yeniden yapılandırılıyor. Çalışmayı dün Milli Eğitim Bakanı kamuoyuna anlattı. Bakanı dinledim ve ifade ettiği konuları tarafsızca anlamaya çalıştım. Temel olarak Bakanın anlattığı kavramlardan Türk Milli Eğitimi’ni yönetenlerin büyük resmi gördüğünü, sorunun farkına vardıklarını anladım. Bu, çok büyük bir adımdır. Ama ana sorun devam ediyor; sorun, yeni dünyanın iş gücünü 1900’lü yılların eğitim modelleriyle yapamayacağımızdır. Buna karşın değişim gerekliliğini anlamış olmak büyük bir adım. Bu açıdan çalışmalara destek olmak şart. Ben de Sayın Bakanın çağrısına uyarak, müfredat geliştirme çalışmasına katkımı önce burada sunacağım. Sonra da Bakanlığa yazacağım.
Yeni müfredat çalışmasının ana ekseni, OECD’nin bundan 10 yıl önce açıkladığı “21.yy becerileri” temeline oturtulmuş. Kazanımlar anlatılınca aslında bu izleri çok net görüyorsunuz. Bilgi okuryazarlığı, iletişim teknolojileri okuryazarlığı, bilim okuryazarlığı, insan hakları ve demokratik duyarlılık becerisi, matematiksel düşünme yeteneği, öz farkındalık, sanat yeterlilikleri, yabancı dil okuryazarlığı gibi başlıklar bu anlamda bana umut verdi. Demek ki, MEB öğrencilerin kazanması gereken becerileri anlamış. Beni hayal kırıklığına uğratan en önemli kısım ise derslerin içerik ve çeşitliliği oldu. Ortaokul, lise ve ilköğretimin tamamına baktım ve sadece ortaokulda bir tane ders dijital dünyanın gençlerine hitap ediyor; o da “bilişim teknolojileri ve yazılım” dersi. Geçtiğimiz hafta size bu sayfalarda Endüstri 4.0 diye adlandırılan yeni ekonomiyi anlatmış ve bu ekonominin Türkiye’nin geleceği için en büyük fırsat olduğunu ifade etmiştim. Yani bizim eğitim sistemimizi Endüstri 4.0’a uyumlu hale getirmemiz gerekiyor ki bu yeni üretim devrimini ıskalamadan yakalayalım. Peki, yeni müfredatta bu var mı? Maalesef bunun izlerini göremedim.“