Ziya SELÇUK, Öğretmenlerle Buluştu
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Başkent Öğretmen Atölyeleri” çerçevesinde Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK, Zoom ve YouTube üzerinden öğretmenlerimizle buluştu.
MEB Bakanımız Ziya SELÇUK’un aktardıklarını aynen başlıklar halinde aktarmak istiyorum.
EBA ve UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ
İçinde bulunduğumuz yeni bir durum. Biz bu duruma adapte olabilmek için Türkiye’nin geçmişteki tecrübelerine bakıyoruz. Yani Türkiye öyle uzaktan öğretimle ilgili geçmişte de televizyonla eğitim vs. gibi birçok çalışmalar sergiledi. Dünyada da çalışmalar var. Sizde izliyorsunuz çocuklarımızın deney yapmalarını çocuklarımızın belgesellerle karşılaşmasını oyunlar öğrenmelerini masallar dinlemelerini yani sosyal olarak gelişmeleri için duygusal olarak mutlu olmaları için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Uzmanlardan görüşler alıyoruz ve anne-babalara tavsiyelerde bulunuyoruz. Yani bütünüyle toplamaya çalışıyoruz meseleyi. Bu yeter mi? Tabii ki yetmez. Bunun ötesinde EBA’da çalışmalarımız var. Sadece Türkiye’de değil 18.000.000 öğrencinin çok büyük bir kısmını aynı çevrimiçi sisteme yerleştirecek bir düzen olmadığı için bütün dünya ülkelerinde bir zorlanma var. Ama biz Allah’a şükür Ulaştırma bakanlığımızın Türksat’ın ve birçok kurumun desteğini aldık. Size bu anlamda EBA’nın altyapısını da bir kaç kat büyüttük. Daha da büyüyecek, daha da iyileşecek ve orası içinde neler yapabiliriz? Yani buradaki hazırlıklarımız, inşaallah bu virüs meselesi hallolduktan sonra nasıl değerlendirmeye alınır, bunlarla ilgili de çalışmalarımız, çabalarımız var.
Tabii bu yayıncılık kolay bir iş değil. Televizyonculuk gerçekten büyük bir birikim isteyen uzmanlık isteyen bir iş. Elbette TRT’nin birikiminden fazlasıyla faydalanıyoruz ama Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu yayıncılık işinde televizyonculuk içinde bizde yeniyiz. Fakat hemen iki hafta içerisinde sizde görüyorsunuz. Hani eleştirilerin içeriği değişti. Yani şurada kelime hatası var veya şurada harf hatası var veya nokta koymayı unutmuş gibi eleştiriler gelmeye başladı. Bu eleştirileri olumsuz karşılamıyoruz. Bu eleştiriler, bizim için iyi bir geri bildirim. Kendimizi düzeltmemiz için faydalı.
Tabii ekip küçük ve çok yoğun çalışıyoruz. Neredeyse 24 saat çalışıyor ekipler. Kolay bir iş değil. Hatalarımız olur, olacaktır ama önemli olan niyetimize güvenmemiz ve çocuklar için iyi bir şey yapmaya çalışmamızdır. Sizlerin de geribildirimi çok önemli. Yani iyi niyet olduktan sonra her türlü eleştirinin başımızın üstünde yeri var. Yapıcı eleştiriler bizi zenginleştirir. O açıdan emin olun, hiç rahatsız olmuyoruz, teşekkür ediyoruz eleştirenlere. Bu eleştiriler sayesindedir ki bizim de dikkatlerimiz, ekiplerimiz, yeniden düzenlemeler yapıyor ve daha iyiye gidiyor her şey.
Tabii sizin için burada çok önemli bir görev var, değerli arkadaşlar. Öğretmenlik temas işidir. Öğretmenlik bir duygusal dokunuştur. Öğretmenlik bir sözle gönül almaktır, hatır sormaktır. Öğretmenlerden bizim beklentimiz ki zaten yapıyorsunuz. Biz istiyoruz ki öğretmenlerimiz muhakkak öğrencileri ile veliler ile temas halinde olsun. Yani bu irtibatı kaybetmeyelim ve bizim elbette kazanımlarının tamamını halletmemiz mümkün değil ve biz bunun farkındayız. O yüzden EBA desteği var diyoruz.
ÇOCUKLARLA VE VELİLERLE İLETİŞİMDE OLUN
İçerikler, kazanımlar vs. emin olun birkaç hafta içinde toparlanır, halledilir. Burada önemli olan çocukların ruh sağlığını korumak, burada önemli olan çocukların fiziksel sağlığını korumak, burada önemli olan eğitime karşı bir olumsuz duygu ve düşünce gelişmesini engellemek. Bu yüzden de velilerimizin “biz sizin yanınızdayız” sözünü sık sık duymaları lazım. “Çocuğunuzun diyelim ki duygusal bir problemi de olsa akademik bir problemi de olsa rehber öğretmenlerimiz hizmetinizdedir. Çocuklarımızla ilgili ne gerekirse; kaynak vermek, sohbet etmek ya da bilgi paylaşmak anlamında elimizden ne gelirse yaparız.” Bu ifadeleri verilerin sıklıkla duyması gerekiyor ve siz eğer çocuklarınıza bir selam, bir mesaj atsanız, siz haftada bir kere de olsa bir öğrencinizle temas etseniz emin olun, onlar çok çok mutlu oluyorlar. Burada önemli olan bizim sosyal birlikteliğimiz, bizim ekip olmamız, bizim takım olmamız. Tüm bunlar çok değerli.
Sağlık görevlilerimiz çok büyük bir gayretle müthiş bir performans sergileyerek hayatlarını tehlikeye atarak bu ülke için, bu ülkenin insanları için elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor.
Türkiye’de çocuklara olan desteğiniz emin olun, aradan yıllar da geçse de hatırlanacak ve yıllar sonra denilecek ki; bu okulların tatil olduğu dönem virüs dönemi vs. uzaktan eğitim dönemi diye hatırlanacak. Tam da bu dönemde bizim öğretmenler olarak nasıl bir sınav verdiğimiz çok çok önemli. Sizlerin bu anlamdaki şahsi gayretleri için hepinize teşekkür ediyorum. Birbirimizi ikaz edelim, hatırlatalım. Yani daha çok temas daha çok ilgi ama yormadan. 8. ve 12. sınıflara zaten biraz daha fazla yoğun temas sağlıyoruz ama diğer çocukları da bıktırmadan, ödevle bunaltmadan ama teması da kesmeden bir yumuşak geçiş yapmalıyız. Ailelerimizi, toplumumuzu ve korumamız gereken çocuklarımızın ruh sağlığını, çocuklarımızın ilişkisini, fiziksel sağlığını korumamız gereken bir dönem. Akademik konuları emin olun çok kısa sürede hallederiz. Bunları ben dert olarak görmüyorum. Netice itibariyle bütün çocuklar için söz konusu özellikle imkanı zayıf olan çocuklarla ilgili eğer televizyona erişemiyoruz veya internet erişimi ile ilgili bir sıkıntısı varsa vs. bunlarla ilgili sayın valilerimiz alakadar oluyor. Kaymakamlarımız ilgileniyor. Eğitim müdürlerimiz tek tek hane hane ilgileniyorlar. Hani gittiğimiz vardır ama ulaşamadığınız çocuk vardır. Televizyonda ayarlayamayan velilere bile eve gidip destek oluyoruz. Özellikle imkanı zayıf olan çocuklara daha fazla onlara destek olup bu çocukların dezavantaj yaşamasını engellemeniz lazım. Ben bu hususta elbette gayretlerimiz olduğunu biliyorum. Çabalarınız olduğunu biliyorum. Buradaki vazife bir eğitim vazifesinden önce insani bir vazife. İnsanlık var diyeceksiniz. Öğretmenlik vazifemiz ile de birleştiğinde gayet güzel sonuçlar alacağız. Kamuoyunda da belli bir bilinç var değerli arkadaşlar.
ÜSTÜMÜZE DÜŞEN GÖREVİ YAPIYORUZ
Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantılarında da sıklıkla dile getiriyor. Toplumdaki bütün eksiklikleri belirleyip herkesin kendi alanında bunları giderilmesinin öneminden bahsediyor. Bir farkındalık var. Başkanımız, köşe yazarlarımız sıklıkla olumlu uyarılarda bulunuyorlar ve onların da söz konusu eğitime yönelik yazıları var. Onlar da destek oluyorlar, uyarılarda bulunuyorlar, eksikleri söylüyorlar. Biz de bütün bunların hepsini gün gün değerlendirip acaba nerede, ne yapabiliriz, eksik bıraktığımız bir şey var mı? Atladığımız bir şey var mı? Bütün bunları her gün ekiplerle çalışıyoruz. Sizlerin birçoğu, evdesiniz biliyorum ama biz her gün bakanlıkta asgari 18 saat meşgul oluyoruz. Meselelerle ve gerekirse yüzyüze toplantılar yapıyoruz ki sıklıkla gerekiyor. Bu anlamda bize düşen tarihi bir ödev var. Biz de üstümüze ne düşerse bunu yapmakla mükellefiz.
Değerli arkadaşlar okullarımızla ilgili irtibatlarınızın olduğunu da biliyorum. Okul yöneticilerimiz sağolsunlar gereken her türlü tedbiri alıyorlar. Bu anlamda bu salgın sonrası için ne tür tedbirler gerekir, bunların da okullarda hazırlıkları gerekiyor. Biz buna hazırlık yapıyoruz. Dünyadan da güzel mesajlar geliyor. Biliyorsunuz, bugün Şangay’da karantina kaldırıldı ve okullar açıldı. Bunun duyurusu yapıldı. Bu haberler, inşallah peşpeşe bütün dünyadan gelecek. Türkiye’den de mümkün olduğu kadar en olumlu sonuç almak için çalışmalarımız var. Bunu gün gün takip ediyorsunuz. Benim sizlere aslında çok fazla bir şey söylemem gerekmiyor. Çünkü sizler zaten yeterince motivesiniz ama lütfen bir ihtiyacınız olduğunda yani bu insan ihtiyaç olabilir. Ailenizle ilgili bir ihtiyaç olabilir. Biz meslektaşız bugün dayanışma yapmayacağız da ne zaman yapacağız? Ne tür ihtiyacınız olursa lütfen haberdar edin. Elimizden geleni yurt içinde yurt dışında destek olmaya çalışalım. Bugünler öncelikle ailemizi korumak, topluluğumuzu korumak ve çocuklarımızı korumak konusunda kritik günler.
23 NİSAN KUTLAMALARI
youtube views kopen23 Nisan yaklaşıyor. 23 Nisan günü çok ciddi hazırlıklarımız var. Bunu yavaş yavaş duyurmaya da başladık. Yazışmalarımız var. Bazı yayınlarımız olacak. TRT televizyonu o gün tümüyle 23 Nisan kutlamasına ayıracak yayın içeriğini. 100. yıl olduğu için ayrı bir önemi var. Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizde bu konuda hazırlıklar yapıyor. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak her sene yaptığımız işi daha bir tarihte yüzüncü yıla yakışır şekilde yapmak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarihi açısından da bu 100. yıl çok önemli. Bu anlamda öğretmenlerimizin ailelerle irtibat halinde evlerde neler yapılabileceği, evlerin nasıl süsleneceği, EBA’da süsleme ile ilgili programlarda olacak. Bununla ilgili bir takım hazırlığımız var. Bunları sizlerle paylaşacağız. Değerli arkadaşlar, istiyorum ki o gün çocuklar bayram etsinler. Dünyadaki çocuklardan mesajlar alacağız inşallah. Bütün dünyaya güzel bir mesajımız olsun. 23 Nisan’da bütün öğretmenlerimiz çocuklarımıza o güzel gülümsemeleri hissettirsinler. Bu bize yeter.