140 Karaktere Sığmaz!

\"bilişim\"Gençlerin 140 Karaktere sıkıştığı bu dünyadan bazen nefret ediyorum.

Toplum olarak o kadar tüketici olduk ki her şeyi; hayatı 140 karaktere sıkıştırmak istiyoruz sanki. Sonuç ise gerçekten bilgisi olmadan fikri olan, çok boş konuşan gençler. Farkına varmıyorlar belki ama herhangi bir konuda ciddi deneyime sahip olanlar bu gençleri garipsiyorlar.

Öyle sorularla karşı karşıya kalıyorum ki bazen, adeta bana küfür ediliyor; çünkü beklenilen cevaplar hap gibi. Sadece 140 karakterlik cevap bekliyor gençler. Ne yazık!

Hayatta gerçekten bir şeyler yapabilmek, başarılı olmak isteniyorsa, bu daha titiz bir çalışma gerektiriyor. Çok daha uzun süreli, ısrarcı, gayretli ve planlı. Hiçbir şekilde 140 karaktere sığmayacak bir özveri.

Çoğunlukla bu tür sorulara doğru düzgün bir cevap veremeyişim yanlış da anlaşılıyor üstelik. Örneğin bugün bir genç bana “Serverlar hakkında bilgi nereden alabilir?” diye sordu. Nasıl anlatabilirim ben şimdi bunu 140 karakterde? Beklenti öyle çünkü… En fazla 3-4 sayfa doküman linki bekleniyor. Tamam okudum ve sunucuları anladım. Bu bizim gençliğimizi yıkıyor; farkında olun artık; bir konuda gerçekten bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu 140 karakterlik muhabbetleri bırakın. Saatlerce, günlerce, aylarca ve yıllarca çalışmanız lazım. Bu işin bu kadar kolay olduğu saçmalıklarına inanmayın. Bunu pompalayan kapitalist sisteme karşı çıkın lütfen. Onlar sadece size “kullanmayı” yani aslında tüketmeyi öğretiyorlar. Bu kadar bilmenizi istiyorlar. 140 karaktere sığdırmak istiyorlar her şeyi.

Ama gençleri hor da göremiyorum. Sektörümüzün en önde gelen firmalarından birinin bile bir “sertifika” programında sadece birkaç on sayfa bilgi ve birkaç on sayfa da soru var. Sorulara cevap veriyorsunuz ve bir anda gökyüzünden bir değnek size tıklıyor ve siz “Yetkin Bilgisayarcı” oluyorsunuz. Ne yazık!

Bakın son 8-9 senede sadece ve sadece gençlerin eğitimi için 60,000 sayfa doküman ve 1,000 saat görsel eğitim hazırladık Bilişim konusunda. Sadece CompTIA A+ eğitimimiz için 22,000 adam saat harcadık. Emek budur işte. Çok daha uzun sürede ve çok daha fazla özveri gerekir hayatta.

Hayatta başarılı olmak istiyorsanız önce istekli olmalısınız, zaman ayırmalısınız, odaklanarak ve çok çalışarak emek vermelisiniz. Emin olun bunlar 140 karaktere sığmaz.

Niyazi SARAL

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap