Aileler, Çocukların Merak Duygularını Nasıl Destekleyebilir?

Bu çağda çocukların ilgisini kitaba çekmekte zorlandığını söyleyen, özellikle çoklu medya uyaranlarının kitap sevgisini azalttığından yakınan birçok kişi var.

Merak ya da soru sorma ihtiyacı okullaşmayla azalıyor. Derslerde sorulan sorulardan beklenen tek doğru yanıt düşünme becerisini ve merak duygusunu köreltiyor. Büyürken uçsuz bucaksız hayallere de veda ediliyor; gerçekliğin kadar hayal kurman ve ayaklarının yere basması
isteniyor. Merakla, hayaller birbirini besliyor zaten. Oysa çocuklar eğitim sürecinde yeni soruların doğmasına kapı açacak felsefi düşünme aşamalarına yönlendirilseler merak da sürecek.

Coğrafya, matematik, fen derslerinde geçen konularla ilgili çalışırken kitap okuma çalışması da yapılırsa çocukları okumaya yönlendirmek açısından iyi bir fırsat yakalanmış olur. İçinden uçak geçen bir öykü, ulu bir dağın eteğindeki köyde geçen yaşam, uzayda yolculuğu içeren bir macera, bir buluşun geçtiği romanı okumak hem yazınsal metne ilgiyi arttırır hem de bilgiyi kalıcı kılar.

Çocuklar, bebeklikten itibaren kitaplarla haşir neşirse ve kitap evde okunan bir nesneyse okumayı severek geliyor çocuklar.

Ne yaparsak çocukların okuma ve yazma becerilerini geliştirmesine katkıda bulunabiliriz?

Okumayı bebeklikten itibaren hayatın içinde ve keyifli bir uğraş olarak göstermeliyiz. Kitapçıları çocuklarla beraber gezmeli, sevebileceği kitabı kendisinin seçmesine fırsat tanımalıyız. Eğitim programları roman, öykü okumayı ve tartışmayı içermeli; çocukların kütüphanelerde vakit geçirmesini sağlayacak keyifli okuma etkinlikleri gerçekleştirilmeli.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap