Chatbot Firmaları ile Yeni Nesil İletişim Çözümleri

Türkiye’deki chatbot firmaları ile müşterilerinizle yeni nesil iletişim çözümleri sunabilirsiniz. Bu yapay zekâ chatbot uygulamaları ile müşterilerinizin sorularına hızlı yanıtlar verebilirsiniz.

Sorularınızı yanıtlayabilen, çözüm önerileri getiren ve hatta size çeşitli tavsiyeler bile verebilen chatbot çeşitleri vardır. Peki chatbot nedir, ne işe yarar? Önce bunu açıklayayım. Daha sonra Türkiye’de bu hizmeti veren önemli chatbot firmaları hakkında kısaca bilgi vereyim.

Chatbot Nedir? Ne İşe Yarar?

Chatbot, yapay zeka ve dil işleme teknolojileri kullanarak, kullanıcıların sesli veya yazılı olarak sorularını yanıtlamak veya işlemler gerçekleştirmek için tasarlanmış bir yazılımdır.

Chatbot, sohbet edebilen yapay zekâ uygulamalarıdır. Web sitelerinde ya da mobil uygulamalarda açılan sohbet pencerelerinde, kullanıcıları karşılayan yapay zekalı asistanlardır. Bunlar, ziyaretçilerin sorularına yanıt verir ve sistemle ilgili problemlerine çözüm önerileri sunar. 

Yazılım mühendisleri veya bilgisayar programcıları, chatbot’ların hafızasına sık sorulan soruları ve bu sorulara verilebilecek en ilgili yanıtları tanımlar. Kullanıcıdan aldığı anahtar kelimelerden yola çıkarak kendisine sorulan soruyu algılayabilen chatbot’lar, bu sayede müşterilere en kısa sürede cevap verir.

Yapay zekâlı sohbet botları, gerçek bir insan gibi cümleler kurabilir ve kullanıcılara kendilerini daha rahat hissettirebilir. Bu durum, yapay zekâ hafızasına tanımlanan cümleler sayesinde gerçekleşir. Chatbot’un kuracağı cümleleri ve kullanacağı kelime öbeklerini, tasarım aşamasında görev alan yazılımcılar kodlar. Bu sayede chatbot’ların günlük hayat jargonuna uygun şekilde konuşması sağlanır. Hatta espri bile yapabilirler. Chatbot’ların robotik olmayan bir tavırla konuşması, kullanıcıların yapay zekâya daha fazla güvenmesine ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olur. Tabii ki bu sistemin arkasında müthiş bir algoritma işler.

Sohbet robotları oluşturmak için yapay sinir ağlarının kullanımı günümüzde giderek daha popüler hale geliyor. Ancak bir bilgisayara doğal konuşmalar yapmayı öğretmek çok zordur ve genellikle karmaşık dil modelleri gerektirir.

Chatbot uygulamaları daha çok Python programlama dilinde yazılıyor. Fakat TensorFlow 2.0 ile yapılan tüm değişiklikler ve iyileştirmelerle, karmaşık modelleri kolaylıkla oluşturabiliyoruz. Tabii ki bu konuya girmeyeceğim :)

chatbot

Chatbot Firmaları

Türkiye’de birçok chatbot firması mevcut. Bu firmalar genellikle müşterilerine chatbot oluşturma hizmeti sunarlar. Bu chatbotlar, müşterilerinin işlemlerini otomatikleştirmek, müşteri hizmetlerini optimize etmek veya satışları artırmak gibi amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesi chatbot kullanarak müşterilerine ürün önerileri yapabilir, bir banka chatbot kullanarak müşterilerine bireysel kredi önerileri yapabilir. Bu firmalar genellikle kendi yazılım ve teknolojilerini kullanarak chatbotları oluşturur veya mevcut platformlar üzerinden chatbot oluşturma hizmeti sunarlar.

Türkiye’de finans kuruluşları, chatbot uygulamasına en çok ihtiyaç duyanlar arasında yer alıyor. Çünkü finans sektöründe işlem gerçekleştiren pek çok müşteri, işlemlerinde uzmanlardan bilgi almak ister. Bu noktada finans kuruluşları, müşterilerin bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapay zekâlı sohbet botlarını devreye sokar.

En iyi chatbot firmaları arasında ise, global olarak popüler olan ve Türkiye’de de hizmet veren firmalar arasında:

  • IBM Watson
  • Microsoft Azure
  • Amazon Lex
  • Google Dialogflow
  • SAP Conversational AI
  • Chatbot.com
  • Oracle
  • Cbot.ai
  • Botonic
  • BotX

Bu firmalar genellikle kurumsal müşteriler için chatbot hizmetleri ve çeşitli sektörlerdeki ihtiyaçları karşılayabilecek çözümler sunar. Ayrıca, bu firmalar genellikle kurumsal müşteriler için ölçeklenebilir, güvenli ve yüksek performanslı chatbotlar oluştururlar.

Araştırmacılar, yükselişe geçen chatbotların iş dünyasını çok hızlı şekilde dönüştüreceğini öngörüyor. Bir kaç örnek paylaşmak gerekirse:

  • Oracle, markaların %80’inin bir chatbot kullanacağını söylüyor.
  • IDC, bağımsız olarak tüm şirketlerin önünde duran dijital dönüşüm ajandasında kilit rolü yapay zekanın oynadığını söylüyor. Rapora göre, bu yılın sonunda şirketlerin dijital dönüşüm inisiyatiflerinin % 40’ı yapay zeka ile ilgili konularda olacak.
  • FB Messenger, 2016 yılında bir chatbot platformu olacağını açıkladı, o yılın sonunda 34.000 chatbota ev sahipliği yaptı. Bugün, bu platformda 300.000 aktif chatbotun hizmet verdiğini biliyoruz.

Chatbot Kullanım Alanları

Chatbotlar, birçok farklı alanda kullanılabilir. Örneğin, e-ticaret siteleri chatbotlar kullanarak müşterilerine ürün önerileri yapabilir veya bir banka chatbot kullanarak müşterilerine bireysel kredi önerileri verebilir. Ayrıca, chatbotlar müşteri hizmetleri için kullanılabilir. Örneğin, müşterilerin sorularını yanıtlamak veya işlemler gerçekleştirmek gibi. Chatbotlar ayrıca, sağlık sektöründe, öğrenim sektöründe veya hizmet sektöründe de kullanılabilir.

Chatbotların kullanım alanları arasında şunlar yer alıyor:

  • Müşteri hizmetleri için otomatik yanıt verebilme
  • Ürün ve hizmetlerin tanıtımı
  • Sipariş alma ve takip etme
  • Eğitim ve öğrenme
  • Kullanıcıların sorularını yanıtlamak veya işlemler gerçekleştirmek

Chatbotlar, müşterilerle iletişim kurmak için hızlı ve etkili bir yol sunarlar ve müşteri hizmetleri için işlemleri otomatikleştirirler. Ayrıca, chatbotlar 24 saat boyunca çalışabilir ve müşterilerin sorularına anında yanıt verebilirler. Bu nedenle, chatbotlar, işletmeler için müşteri hizmetleri, satış ve pazarlama gibi alanlarda verimliliği artırmak için kullanılabilecek önemli bir araçtır.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap