Çocuğu, İnternetin Olumsuz Etkilerinden Korumak için Ne Yapmalıyız?

internet ve çocukİnternet bulunan bir evde çocuklar kadar anne babalarda internet kullanımını bilmelidir. Ayrıca internet kuralları denen ve evde herkesin uymak zorunda olduğu kurallar yapılmalı,bu konudaki denetimin sizde olduğunu çocuğa net ifade etmeli ve çocuğunuzun kurallara uyup uymadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

  • Bilgisayarın çocuğun odasında değil ortak bir mekana konulması, kullanım süresinin belirlenmesi, kullanıma eşlik edilmesi, güvenlik yazılımı ve şifre kullanılması gerekir.
  • Özellikle 10 yaşın küçük olan çocuklarda girilen siteler anne babanın denetiminde ve birlikte olmalı, oynanacak oyunlar birlikte seçilmelidir. En önemlisi çocuğa daha iyi seçenekler yaratmaktır. Onunla zaman geçirmeli oyun oynamalı, paylaşmalısınız.
  • Çocuğunuzla kuralları belirlerken, onun güvenliğini ve sağlığını düşündüğünüzü bu yüzden kurallara uyması ve gerektiğinde sizinle işbirliği yapmasını uygun bir dille mutlaka anlatınız.
  • Çocuğunuza, adını, adresini, telefon numarasını, okulunu ve ailenin özel bilgilerini yada başkalarının onu bulmalarını kolaylaştıran herhangi bir bilgiyi (tuttuğu takım, gittiği yerler vb.) internette tanıştığı kişilere vermemesi gerektiğini anlatmalısınız.
  • Çocuğunuza sizin bilginiz olmadan internet aracılığı ile hiçbir şey satın alamayacağını ve kredi kartı vermemesi gerektiğini anlatmalısınız.
  • Sizin bilginiz olmadan internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermemesini, hiçbir form doldurmamasını, hiçbir yarışmaya katılmaması gerektiğini söyleyiniz.
  • Çocuklarınıza bazı kişilerin kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini anlatın. Bu nedenle internette tanıştığı kişileri size söylemesini aldığı mesajları size göstermesini ve sizin bilginiz dışında bu mesajlara cevap vermemesi gerektiğini söyleyin.
  • İnternette hiçbir tartışma yada kavgaya katılmaması konusunda çocuğunuzu uyarın. Eğer biri onunla tartışır yada kavga etmek isterse onlara cevap vermemesini ve size haber vermesi gerektiğini söyleyin.
  • İnternette hoşlanmadığı yada ailesinin görmesinden hoşlanmayacağını bildiği bir şeye rastlarsa hemen oturumdan çıkmasını belirtin.
  • Çocuğunuza; eğer birisi ona resim gönderirse, görmemesi gereken bir siteyi ziyaret etmesini yada uygun olmayan bir dille konuşmasını, yapmaması gereken bir şeyi yapmasını isterse bu durumda hemen size haber vermesi gerektiğini belirtiniz.
  • Çocuğunuza sizin bilginiz olmadan internette tanıştığı kişilerle telefon, mesaj, buluşma vb. yöntemlerle iletişim kurmaması gerektiğini anlatınız.
  • Sizin bilginiz olmadan internette tanıştığı kimseye hiçbir şey göndermemesi gerektiği konusunda uyarınız. Ayrıca ona biri posta yada kişi aracılığıyla herhangi bir şey gönderirse almamasını ve hemen size haber vermesini anlatınız.
  • Çocuğunuza internette iyi bir dil kullanmasını, nazik olmasını, küfür etmemesini, argo kullanmamasını, alay etmemesini, şaka yapıyorsa karşı tarafı rahatsız edecek şakalar yapmamasını, kimseyi korkutup, tehdit etmemesi gerektiğini özellikle belirtiniz.
  • 13 yaşın altında bir çocuğunuz varsa gerektiğinde messenger’ini kontrol edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki çocuğunuz ile aranızda bir güven zinciri oluşmalıdır. Rahatsız olduklarını, internette gördüklerini size kendi anlatmalıdır. Çok gerekli olmadığı müddetçe bilgilerine bakmayın, ama bilgisayar kullanım koşullarına ve ortak kararlarınıza uymuyorsa ve tehlikeli olacağını düşünüyorsanız denetleyin.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap