Google Harekete Geçin Etkinliği
Merhaba sevgili blog okurları lafı uzatmadan direk konuya giriyorum. Başlıktan da anlaşıldığı gibi Türkiye’de son iki yılda internet çeşitli filtre ve sansürlere uğradı. Youtube’nin engellenmesi (hatta iki yıllık uzun bi süreçti bu) ve Lig TV yayınlarını telif haklarına uymayan illegal içerik yayınlayan bloglar üzerine Blogger ve Blogcu.com’un kapatılmasına da şahit olduk. Kimimiz DNS ayarlarımızı değiştirdik. Kimimiz farklı alternatif sitelere başvurduk. Bu durumu haklı bulanda oldu, haksız bulanda. Şimdi Söz bize geldi. Google’nin kullanıcılara tanımış olduğu “Harekete Geçin” veya “#freeandopen” etnikliği yaklaşık 2 milyar insanın (ki tahminimce ortalama iki buçuk milyar insanı bulmasını tahmin ediyorum) görüşlerini paylaşmasına yer vermiş. Üç Aralık gecesi keşfetmiş olduğum #freeandopen etkinliğine bende katılarak destek verdim.
HAREKETE GEÇİN ETKİNLİĞİ NEDİR?
Harekete geçin etkinliği Kullanıcılara İnternet özgürlüklerinin kısıtlanmasını veya kısıtlanmaması gerektiğini özgürce ve sloganlar eşliğinde ifade etmesine dayalı bir projedir. Milyarlarca kullanıcı ülkelerindeki baskıcı internete karşı dur demek için konum ve ifadelerini paylaşıyor.
BENİM AÇIMDAN “HAREKETE GEÇİN” ETKİNLİĞİ
Harekete geçin etkinliğini benim açımdan yorumlayacak olursak “Google’nin” şu zamana kadar toplum amaçlı en büyük etkinliklerinden biri sayılır. Google kişisel politikaları ve uyguladığı saygın prosedürleri ile topluma kendini kazandırmayı bilen ve sevdiren bir kurum olarak bu etkinlikte yine bizlerin yanımızda olması benim gibi diğer Google severleri de can-ı gönülden etkilemiştir. Türkiye’de ISS (Internet Servis Sağlayıcıları) tarafından konan filtreleri kabul etmemekte (veya kimilerimiz bu filtrelere maruz kalmış olsada) özgün bir internet herkesin hakkıdır. İnternet artık günümüz Türkiye’sinde herkese erişim hakkı sunan bir kapı olarak gösteriliyor. Öyle ki bugün mahallemizdeki esnafın bile WordPress tabanlı bir blogdan faydalanıp kendini dünyaya açabileceğini, anne babasından evcil hayvan isteyen iki çocuğun “Facebook’da kampanya başlatıp” anne babalarına göstermesi üzerinde onları ikna etmeleri veya YouTube’den “Nasıl Yapılır” kategorisi ile yaratıcılık sınırlarını aşma konusunda kitleden kitleye hitap etmek herkesin hakkı!
Eğer sizde dünyaya açılmak benim hakkımdır diyorsanız. Çorbada sizinde tuzunuz olsun