IBAN’a Devam
Son zamanlarda bazı platformlarda IBAN sisteminin ertelendiğine dair çeşitli söylentiler vardı. Konu böyle olunca T.C. Merkez Bankası basın duyurusu yapma gereği hissetti. Dolayısıyla da tüm internet bankacılığı müşterileri hatta internet kullanıcıları bu konuda en üst makamdan konu hakkında kesin kararı öğrenmiş oldu. İşte Basın Bildirisi:
ULUSLARARASI BANKA HESAP NUMARASI (IBAN) HAKKINDA BASIN DUYURUSU
1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yapılacak para transferlerinde IBAN kullanılması gerekmektedir.
Son günlerde bazı basın organlarında, para transferlerinde IBAN zorunluluğunun kaldırıldığına veya uygulamaya geçiş tarihinin ertelendiğine dair haberler yer almaktadır.
Bilindiği gibi, 19.12.2009 tarih ve 27437 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/10 sayılı Tebliğ ile Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ’e eklenen geçici madde uyarınca yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1.1.2012 tarihine kadar IBAN kullanma zorunluluğu aranmayacaktır. Buna göre, yurt dışında kurulu bulunan bankalar ile finansal kuruluşların bankalarımız nezdindeki hesaplarından yaptıracakları para transferlerinde alıcıya ait IBAN’ın kullanılma zorunluluğu 1.1.2012 tarihine kadar ertelenmiştir. Söz konusu işlemler bankalararası işlemler olup vatandaşlarımızın gerçekleştirdiği işlemleri kapsamamaktadır.
1.1.2010 tarihinden itibaren, vatandaşlarımızın bankalardan yapacakları para transferlerinde IBAN kullanılması zorunlu olup, alıcının IBAN’ının öğrenilerek söz konusu transferlerde belirtilmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte, alıcının IBAN’ının bilinmediği durumlarda müşteri bankaya beyanda bulunmak suretiyle transfer işlemini gerçekleştirebilecektir. Örneğin, vatandaşlarımız tarafından yazılı olarak verilecek transfer talimatlarına ilişkin beyanın da yazılı olarak alınması gerekmektedir. Telefon veya internet bankacılığında müşteri tarafından telefon ve internet üzerinden verilen beyanlar geçerli kabul edilecektir.
Diğer taraftan, vatandaşlar mevcut hesap numaraları yerine kullanılacak olan ve kendi bankasınca üretilmiş IBAN’ı, hesaplarının bulunduğu banka şubesinden veya bankaların internet sitelerinden temin edebilirler. Güvenlik sebebiyle IBAN’ların yalnızca bankalardan temin edilmesi ve hesap sahiplerinin kişisel bilgilerini IBAN temin edeceğini belirten diğer kişiler ile paylaşmaması gerekmektedir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
IBAN numarası 26 haneden oluşmakta ve bu 26 hanenin son 7 hanesi kullanmış olduğumuz hesap numaramız.Bu kadar fazla sayı kalabalığına gerek varmıydı bilemiyorum.