İlk İnternet Sansürleri Başladı!
Sürekli film izlemek için girdiğiniz bir siteye bugün ulaşamayabilirsiniz. Böylesi durumlar yaşanmaya başladı bile. Sizde siteye girdiğinizde “Ulaşmaya çalıştığınız internet sitesi İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın … tarihli … sor. sayılı kararı ile erişime engellenmiştir” şeklinde bir yazıyla karşılaşırsanız şaşırmayın!
Yasa ile maalesef DNS ayarlarını değiştirmek de işe yaramayacak. Şimdilik bazı chrome eklentileri ile proxy üzerinden bağlanarak çözüm bulmak mümkün. Fakat özellikle film ve müzik izleyen ya da indiren kullanıcılar için kötü oldu. Bu olay birazda TTNET’e yarayacak. Herkes film, müzik izleyip indirdiği için hız aşımları gerçekleşiyordu. Bu durumda film, dizi sitelerini falan engelledikleri zaman hız ya da bant genişliği sorunu kalmayacak.
Buradaki temel unsur, özgürlüklerin kısıtlanmasıdır. Teklif eğer kabul görürse Ulaştırma Bakanı, sosyal medyadan istediği içeriği kaldırabilecek. Hem de hukuk sistemini bypass ederek, hakimle savcıyla uğraşmayarak…
Bu yasayı ve yaşananları farklı açılardan, farklı bakışlarla da bakmak gerekiyor. Örneğin bu yasaklamalar ABD ve Avrupa da var mı? Var. Sadece 2-3 Avrupa ülkesi internet özgürlüğü noktasında tam özgür. Bazıları bu yasaklamaları ve kapatmaları Türkiye’ye özgü gibi yansıtıyorlar. Sansür olmasın, siteler kapanmasın fakat özgürlük dediğiniz kimin özgürlüğü. Hepimiz şunu biliriz: “Özgürlük başkalarının özgürlüğünün başladığı yerde biter.”
Farzedelim, herhangi bir sitede sizi rahatsız eden bir haber yayınlandı. eğer haber rahatsız edici, yalan veyahut özel yaşamın gizliliğini ihlal ediyorsa siz sitedeki bu haberin kaldırmasını istemez misiniz? O zamanda neden kanunlar yok diye sitem ederdik. Dolayısıyla sınırsız özgürlük diye bir şey yoktur. Çünkü tehlikeli.
İlaveten devlet interneti gözetleyecek diye isyan edenler var. Kaldı ki her internet kullanıcısını internette izlemeyen mi kaldı. En başta Türk Milleti olarak herhangi bir siteye ulaşmak için bile adres çubuğunu kullanmak yerine Google arama motorunu kullanan bizler, Google tarafından zaten herşey takip edip, kayıt altına alınıyor. Bu kayıtları sözde reklam için kullanıyorum diyor ama Amerikan istihbaratının kullandığı da açığa çıktı. Eminim bunu hiç düşünmediniz ve tepki de vermediniz :) Bu işi elin oğlu değilde sanırım bizden biri yapınca daha fırtına kopuyor.
Yanlış anlaşılmasın! Bahsettiklerimden yasayı savunduğum çıkarılmasın. Sadece farklı açılardan olayı gözler önüne sermek istedim ve tabii ki internet özgürlük olmalı. Varsa sakıncalı içerik, özel yaşamın gizliliğini ihlal eden siteler veya sayfalar bunlar tabii ki ivedilikle mahkeme kararıyla kapatılmalı. Üstelik kararlar, Ulaştırma Bakanı yada TİB başkanı gibi şahısların imtiyazına bırakılmamalı.