İnternet Kafelerin Gençler Üzerindeki Etkileri
Türkiyede internet kullanıcı kitlesinin genişlemesinde, internet kafeler büyük rol oynamıştır. Günümüzde, Türkiye’de 18.000 internet kafe olduğu tahmin ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Mart 2005 verilerine göre ise Türkiye’de resmi olarak kayıtlı ve faaliyette olan kafe sayısı 12.781 dir.
İnternet kafelerin kurulmasına ilişkin kriterler yeterli olmadığı için bu kafelerde pek çok olumsuzlukla karşılaşmak mümkündür. Ayrıca, hiçbir esas ve usule uygun olmayan ve sokak aralarında kaçak açılan internet kafelerin sayısı endişe verici boyutlara ulaşmaktadır.
İnternet kafelere çoğunlukla 15 yaş ve altı çocuklar gitmektedir. Bu yaşlar çocukların ve gençlerin “duygusal zekanın” gelişme dönemidir. Ancak, bedenen ve zihnen en hızlı gelişme döneminin olması gereken bu yaşlarda, gençler ve çocuklar internet kafelerden;
- Argo ve küfürlü konuşma,
- Sigara ve alkol gibi bağımlılık yapıcı maddelere alışma,
- Zamanından önce cinsellikle tanışma,
- Oynanan oyunlarla şiddete karşı duyarsız olma
gibi hem ruhsal durumu, hem de sağlıklı sosyal gelişimi olumsuz etkileyecek faktörlerle karşılaşmaktadırlar.
İnternet kafeler, çocuk ve gençlerin ergenlik dönemlerini olumsuz etkilemektedirler. Ergenlik dönemi yaş grubunda bulunan çocuklar, bir arada bulunmak, paylaşmak, sır ortaklığı yapmak, aynı uğraşlarda bulunmak gibi benzer özellikler gösterirler. Bu özellikler, olumlu yönde kanalize edilirse, genç için faydalı olacaktır. Örneğin, internet kafelerin ders çalışma, araştırma yapma, teknolojiyi takip etme, internet sayfası hazırlama vs. gibi yerler olması ve bu yönde algılanması durumunda, gençlere olumlu yönde katkıda bulunacaktır. Aksi yönde ise faydasız, üstelik zararlı alışkanlık kazanarak bu gençlerin bilinçsiz, başıboş, ahlaki değerlerden uzak ve yanlış akımların tesirinde kalmasıyla istenmedik bir nesil oluşturmaları kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Bu noktada internet kafelerin, gençler ve çocuklar için iyi bir rehber ve vakitlerini faydalı bir şekilde değerlendirebildikleri nezih ve sağlıklı ortamlar olması gerekmektedir.
Bu konuyudeğerli okuyucularımın değerlendirmesini özellikle bekliyorum.