Türkiye’de ve Dünyada ECDL
ECDL ile ilgili Türkiye’de tek yetkili olan, bu alanda çalışmalar yürüten Türkiye Bilişim Derneği‘nin birçok bürokratik işlem ve politik mevzularla karşı karşıya kaldığını biliyorum. Netice olarak girişimler sonuç vermiş olsa gerek ki MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel müdürlüğü ile yeniden bir protokol imzalandı. Geçen hafta imzalanan bu protokol ile birlikte ECDL sertifikası, MEB Bilgisayar Kullanımı (İşletmenlik) sertifikası ile denklik kazanmış oldu. Bu şu anlama geliyor:
Bazı mesleklerde biliyorsunuz bilgisayar işletmenlik sertifikası aranmakta ya da KPSS kılavuzunuzda da yazar. Eğer ECDL sertifikanız varsa ille de MEB işletmenlik sertifikanız olmak zorunda değil. Çünkü ECDL, MEB tarafından onaylı olarak verilen işletmenlik sertifikasını da kapsıyor.
ECDL sertifikası, uygulamalı sınavlar sonucunda verilen bir sertifika… Bilişim Teknolojileri alanında uygulamalı sınav yapmanın zor olduğunu biliyoruz. İlgili alandan arkadaşlar bunu bilir. Ne yaparız? Eğitim verilir, sonra çoktan seçmeli test ile ne kadar öğrettiğimizi ölçmeye çalışırız. Dolayısıyla bunun uygulamalı sınavlar ile yapılması çok daha yerinde bir hareket.
Okullarda ya da Halk eğitim Merkezlerinde Bilişim Teknolojileri dersi alıyorsunuz bu dersin sene sonu ya da siz kendiniz bildiğinizi düşünüyorsanız, hiç eğitim alma şartı olmaksızın “ben sadece sınava girmek istiyorum, bilgimi ölçmek ve belgelendirmek istiyorum” dediğinizde, size en yakın test merkezine başvurarak bilginizi ölçebilirsiniz, belgeleyebilirsiniz. Bu hem okulunuzda ve işinize yarayacağı gibi özellikle yurt dışına gitmeyi, okumayı ya da yaşamayı düşünüyorsanız, bu oldukça avantaj sağlayacaktır.
Mayıs 2012 itibari ile tüm dünyada:
-12 milyon ECDL / ICDL aday
-41 dilde
-148 ülkede
-24.000 test merkezi
-47 milyon test yapıldı.