YouTube Sıralama Ölçütü Nasıl İşliyor?

İçerik üretici olarak kendinize “YouTube tanıtılacak videoları nasıl seçiyor? YouTube sıralama ölçütü nasıl işliyor?” gibi sorular sormuşsunuzdur. “Videolarım nasıl keşfedilir?” “Etiketler ne kadar önemli?

Bu yazıda YouTube’un arama ve keşif sistemiyle ilgili soruları ve diğer konuları ele alıp videoların keşfedilmesiyle ilgili ipuçları vereceğiz. Hemen başlayalım.

İlk olarak YouTube’un tanıtılacak videoları nasıl seçtiğine bakalım. YouTube ana sayfasında, aramada ya da önerilenlerde YouTube’un öneri sistemi videolar için izleyici değil, izleyiciler için video bulur. Videolar algoritma tarafından dışlanmaz veya tanıtılmaz. Kullanıcılar YouTube’u ziyaret ettiğinde her kullanıcı için seçilir. Arama ve keşif sisteminin amacı, her izleyiciyi izleyip beğenme olasılıklarının en yüksek olduğu videolarla eşleştirmektir. Her izleyicinin önerileri farklıdır. Videolar, genel olarak iki kategoriye ayrılan yüzlerce sinyale göre sıralanır:

  1. İzleyiciye Göre Kişiselleştirme
  2. Video Performansı
youtube

İzleyicilerle Olan Etkileşimlerinize Önem Verin

İzleyiciye göre kişiselleştirme, kullanıcının izlemeyi seçtiği videolar, yok saydığı videolar, kapattığı videolar, bir kanal veya konuyu ne kadar sıklıkla izlediği ve kullanıcı tercihleri hakkındaki sinyalleri temel alır. Sistem, video performansını da dikkate alır. İçeriğin sunulduğunda izleyicilerle ne kadar iyi etkileşim kurduğunu ifade eder. Örneğin, izleyiciler videoyu izlemeyi mi tercih ediyor? Videoyu yok mu sayıyor ya da “İlgilenmiyorum”u mu tıklıyor? İzlemeyi tercih ediyorlarsa videonun ne kadarlık bölümünü izliyorlar?

Sistem, videoların ortalama izlenme süresini ve ortalama izlenme yüzdesini sıralamayı belirleyecek sinyaller olarak kullanır. Son olarak, izleyici videoyu beğendi mi? Kullanıcı anketleri ve beğeniler gibi çeşitli sinyallerle memnuniyet ölçülüyor. Bu sinyalleri kullanmak, sistemin her izleyiciye sunulacak en iyi videoları belirlemesine yardımcı oluyor.

İçerik üreticiler sık sık algoritmanın en çok hangi video türlerini beğendiğini soruyor. Ancak sistemin ürettiğiniz videonun türü ile ilgili hiçbir fikri yok ve hiçbir formatı ayrıcalıklı tutmuyor. Sistemler kitleyi izlemeyi dener. Algoritmalar ya da analizler üzerinde uzman olmayı düşünmek yerine kitlenizi tanımaya ve neleri sevdiklerini öğrenmeye odaklanın.

youtube
Photo by Moses Londo on Pexels.com

SORU – CEVAP

1 Peki, videonun başlığı veya küçük resmi değiştirildiğinde video algoritmada yeniden sıralanır mı?

Evet, sıralanabilir. Videonuz için youtube video sıralama ölçütü değişebilir. Bunun nedeni, video başlığı veya küçük resminin değiştirilmesinden ziyade sistemin, izleyicilerin videonuzla kurduğu etkileşimin değişmesine verdiği tepkidir. Videonuz izleyicilere farklı göründüğünde, izleyicilere sunulduğunda onların videoyla etkileşim kurma şekli değişir. Video başlığı ve küçük resmini değiştirmek, daha fazla izlenme elde etmek için etkili olabilir. Videolarınızın performansı zaten iyiyse hiçbir şeyi değiştirmeyin.

2 Videolarımdan biri düşük performans gösterirse kanalım olumsuz etkilenir mi?

Önemli olan, izleyicilerin video onlara önerildiğinde videoyla etkileşim kurma şeklidir. Sistem, kitlenize uygun en iyi önerileri belirlemek için genelde video ve kitle düzeyinde sinyallerden yararlanır. Zaman içinde kullanıcıların ilgi alanının değişmesi veya izleyicilerin videolarınız onlara önerildiğinde çoğu videonuzu izlemeyi durdurması, kanalın genel izlenme sayısında düşüşe yol açabilir. Bir başka deyişle youtube video sıraya koyma işlemini yeniden düzenler.

3 Sarı simge gibi para kazanma durumu videolarımın keşfedilmesini etkiler mi?

Hayır. Arama ve öneri sistemimiz hangi videolardan para kazanıldığını, hangilerinden kazanılmadığını bilmez. Para kazanma durumundan bağımsız olarak kitlenizin beğeneceği videolar önermeye çalışıyoruz. Videonuzda müstehcen, şiddet içeren veya başka türde sansürsüz içerik varsa tüm reklam verenler için uygun olmadığından para kazanma özelliği kapatılabilir. Video, tüm kitleler için uygun olmadığından çok sayıda izleyiciye önerilmeyebilir.

4 Her gün veya en az haftada bir kez video yüklemem gerekir mi?

Hayır. Yıllar içinde yaptığımız analizlere göre yüklemeler arasındaki izlenme sayısındaki artış yüklemeler arasındaki süreyle bağlantılı değil. Birçok içerik üretici, nicelik yerine niteliğe öncelik vererek kitleleriyle güçlü ilişkiler kurdu. Tükenmişliği önlemek için kendinize dikkat edin. Bu, hem kitleniz hem de sağlığınız için önemlidir.

5 İzlenme sayılarım neden abone sayımdan az?

Kanalınıza abone olan kullanıcı sayısı, videolarınızı izlemeyi tercih eden izleyici sayısını göstermez. Genelde izleyiciler çok sayıda kanala abone olur. Ancak abone oldukları her kanalın yeni yüklemesini izlemeyebilirler. İzleyicilerin izlemeyi bıraktıkları kanallara abone olmayı sürdürmesi de yaygındır. Bu yüzden, YouTube Analytics’i kullanarak içeriğinizi izleyen kitlelere odaklanın. Araç, içeriği kimlerin izlediğini ve nelerin işe yarayıp yaramadığını öğrenmenize yardımcı olabilir.

6 Videolarımı izleyen kullanıcıların sayısı başka hangi faktörlerden etkilenir?

Kitlenizin nereden geldiğini açıklayan üç temel faktör bulunur: Konuya Duyulan İlgi, Rekabet ve Sezon Etkisi. Konuya duyulan ilgi, dünya çapında kaç kullanıcının belirli bir konu hakkındaki videoları izlediğini ifade eder. Bazı konular diğerlerine göre daha fazla ilgi görür. Bazı hususların popülerliği arttıkça veya azaldıkça zamanla bu ilgi de değişebilir. Google Trendler aracını kullanarak dünya genelinde ilginin zamanla nasıl değiştiğini görebilirsiniz. YouTube arama ilgisini bile filtreleyebilirsiniz. Bunun için trends.google.com adresine gidin. Sonraki faktör, rekabet. YouTube sistemlerinin, izleyicinin en çok izlemek isteyeceği tüm videoları sınıflandırıp sıralaması gerekir. Videonuzda muhteşem performans ve metrikler elde etseniz bile diğer kanallar ve içerik üreticilerin videoları daha iyi performans gösterirse daha az gösterim elde edebilirsiniz. Son olarak, sezon etkisi. YouTube trafiği yılın farklı zamanlarında değişiklik gösterebilir. Kitlenizin hangi ülkede yaşadığı ve hayatlarında neler olduğu gibi hususları göz önünde bulundurun ve önemli tatillerde izleyici sayısında dalgalanmalar olabileceğini unutmayın.

7 Son olarak, etiketler ne kadar önemli?

Pek önemli değil. Etiketler genelde, sık karşılaşılan yazım hatalarının düzeltilmesi için kullanılır.

Örneğin, UTube veya You Tube yerine YouTube. YouTube sistemlerinin her izleyici için kişiselleştirildiğini ve kitle ilgi alanlarına göre içerik önerdiğini unutmayın. Bu sistemler, videonun performans ve etkileşiminin yanı sıra kullanıcıların zamanla ilgi alanlarını etkileyen harici faktörlerden de etkilenir. Kitlenizin beğendiği içeriklere odaklanın. Bunu yaparsanız ve kullanıcılar içeriği izlerse öneriler kendiliğinden gelir.

Özet olarak, YouTube video sıralama ölçütü analizlerine boğulmadan izleyicilerinizin beğendiği içeriklere odaklanın. Kitlenizi tanıyın ve neleri sevdiklerini öğrenin.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap