Ağlar Hakkında
10 kişinin çalıştığı bir şirketin yer aldığı bir senaryo düşünelim. Bu çalışanlar günlük görevleri gerçekleştirmek için bilgisayar kullanır. Aynı zamanda da sık sık verileri yazdırmaları gerekmektedir. Her çalışana bir yazıcı sunmak gibi çok pahalıya gelebilecek bir çözüm yerine, bütün bilgisayarlar tek bir yazıcıya bağlanabilir.
Bilgi ve donanım bileşenlerini paylaşmak için, bilgisayarınızla diğer bilgisayarları bağlayabilirsiniz. Bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için birbirine bağlı bilgisayar grubu ve ilgili aygıtlara ağ denir. Ağlar, veri paylaşımı ve yazıcı gibi aygıtları paylaşmak için de kullanılabilir.
Bir ağ, kendisine bağlı bilgisayar için pek çok avantaj sunar. Donanım ve yazılım paylaşımına ek olarak, ağ üzerinde dosya paylaşabilir ve diğer kişilerle iletişime girebilirsiniz. Tipik bir ağda aşağıdaki üç bileşen bulunur:
Sunucu: Ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara hizmet sağlayan, ağ üzerinde bulunan ana bilgisayardır. Bir sunucu hangi bilgisayarların ağ üzerinde bulunan donanım ve yazılıma erişim sağlamasına izin verileceğine karar verir.
İş İstasyonu: Ağa bağlı bilgisayardır. Ağ üzerinde bulunan donanım ve yazılıma erişim için bir iş istasyonu kullanılır.
İletişim Kanalı: Bilgisayar veya yazıcı ve disk sürücüler gibi çevresel aygıtları, bilgi transferi için birbirine bağlayan yol veya bağlantıdır. Kablolar ağ içinde yaygın olarak kullanılan iletişim kanalıdır ama ağlar aynı zamanda kablosuz bağlantılar aracılığı ile de bilgi aktarabilirler.
Bir ağ, kendisine iş istasyonları ve sunucular bağlandıkça genişler. Bir ağ, kapsanan alana bağlı olarak yerel ağ (LAN) veya geniş alan ağı (WAN) olarak sınıflandırılabilir.