Akıllı Evler Dönemi Başlıyor mu?
Akıllı ev teknolojileri henüz belirgin standartlara kavuşmadan, nesnelerin interneti için akıllı evler teknolojisi çok mu erken?
Saat 7 oluyor, perdeleriniz otomatik olarak açılıyor, güne başlarken duymayı istediğiniz müzik çalmaya başlıyor. Mutfakta kahve makineniz çalışmaya başlıyor. Uyanıp mutfağa girdiğinizde, gece gelen e-postalar sesli olarak okunmaya başlıyor.
Bilim-kurgu filmlerinde izlemeye alıştığımız bu sahneler artık gerçekleşmeye başlıyor.
Nesnelerin interneti yeni akıllı yaşam düzenimizde en önemli yere sahip olacak. Ve bu yeni akıllı yaşamı bize sağlayacak ürünleri artık raflarda görmeye başlayacağız.
Bu cihazların ortak özelliği, internet erişimi, kablosuz veri transferi özelliği, verileri başka cihazlarla paylaşabilme ve başka bir cihazdaki uygulama ile kontrol edilebilme özelliği olacak.
Bugün bu teknolojileri üretmek için herhangi bir yeniliğe ihtiyaç yok. Sadece gereksinim duyulan, hangi üründe hangi özelliğin gerektiği ya da kullanım olarak tüketiciye sıcak ya da kolay geleceği. Birbiriyle konuşan akıllı cihazların “aynı dili” konuşması için gerekli standart düzenlemeleri zaten yapılıyor.
Evde kullanılan beyaz eşyalardan, elektrik prizlerine, mobilyadan küçük ev aletlerine kadar çok geniş bir yelpazede ürünlerin tamamı “Akıllı Evler” e dahil olacak. Bu standartları koyan, akıllı cihazların yarattığı bu verileri yöneten kim olacak sorusunun yanıtı belli gibi. Apple ve Google, “Akıllı Ev” konusunda şimdiden rekabet içindeler. Apple’ın akıllı ev platformu iPhone da dahil olmak üzere 105 cihazların akıllı ev eşyaların, kontrol etmesi üzerine kurulu. Üçüncü parti uygulamalara gerek katmadan iPhone içine entegre şekilde gelecek bu teknoloji sayesinde evdeki akıllı cihazların kontrolünü sağlamak istiyor. Google da benzer şekilde “nesnelerin interneti” ve akıllı ev konseptini Android sistemine uygun bir standart haline getirmeye çalışıyor.
Kısa bir süre sonra, sohbet sırasın-da biri size “Benim evim Android” uyumlu derse şaşırmayın.
Akıllı Ev Nedir?
Bir çok sistem bir arada bulunur ve tüm bu sistemlere tek bir noktadan erişim mümkündür.
-
Ev otomasyonu (Perdeler, ışıklar, gaz/su vanaları, garaj kapısı kontrolleri),
-
Alarm Sistemi (hareket sensörleri, kapı manyetikleri, siren)
-
Kamera Sistemi (iç ve dış mekan görüntü algılayıcılar, ve kayıt cihazları),
-
Ses sistemleri (Ev sinema sistemleri ve diğer ses sistemleri),
-
Ev ısı sistemleri (ısıtma ve soğutma),
-
Tüm bunları barındıran akıllı ev sistemine, istenilen her yerden erişilebilir ve sistem her yerden kontrol edilebilir.