Dünya, Beşinci Nesli Konuşuyor!

Ülkemizde ihaleye açılacağı tarih nihayet belli olan dördüncü nesil GSM şebekesi gündemimizi meşgul ededursun dünya Mart’ın başındaki MWC etkinliğinde beşinci nesil şebekelerin temelini atmak için planlamalara başladı bile. Ülkemizde dördüncü nesil şebekenin temellerinin atılması konusunda yapılan ilk görüşmeler şimdilik yalnızca gazetelerin sayfalarına operatörler tarafından verilen iyi niyet beyanı içerikli reklamlardan ibaret durumda. Henüz kendi masraflarını çıkartmamış olan üçüncü nesil şebeke altyapısı çalışmaları durmadan, dördüncü nesle geçişe yüksek bir ilgi duyan operatörlere sahip olduğumuzu bilmek hoş bir duygu.

Beşinci nesille ilgili açıkçası en önemli öngörülerden bir tanesi, 4G ile başlayan ve her şeyin tamamen veri aktarımı üzerinden kurgulandığı bir ortamın birleştirici ve kavramsal olarak yapısal gelişimi nihayetlendirip bir sonraki büyük sıçrama için hazırlıklarımızı yapmaya başlamamızı sağlayacak olması. Üçüncü nesille birlikte dünya üzerindeki şebekelerin artık büyük çoğunluğu tamamen dijitalleşmesini sağlamış durumda. Bunun yanında her şeyi bir data paketi olarak algılayarak yalnızca veri üzerinden temas kurulan hücresel şebekeler konusunda temeller sağlam olsa da henüz esas paradigma sıçraması yaşanmış değil. Tamamen verinin aktığı, SMS veya konuşma gibi ayrımların olmadığı bir şebeke hayal değil; hatta bir sonraki nesilde, eğer teknolojiye yön verenler yeterince bastırırsa kaçınılmaz bir varış noktası olarak görünüyor.

Gündelik kullanıma baktığımızda insanların sesli iletişim kurmak için VOIP yazılımlarını kullandığı, mesajlaşma için Facebook Messenger veya Facebook tarafından satın alınan WhatsApp ile resimli mesajlar gönderdiği; teknoloji konusunda bilgi ve fikir birikimi olanların MMS alınca heyecanlandığı bir tablo karşımıza çıkıyor. Beşinci nesilde böyle sürprizler olursa çok şaşıracağız; şimdiden açıkça söyleyelim.

MWC2015 paralelinde gelişen birkaç olay daha var ki aslında konu burada işin nereye doğru gittiğini çok iyi biçimde gösteriyor. Öncelikle Mark Zuckerberg’in başını çektiği ve interneti dünyanın her yerine yaymakla ilgili çaba gösteren Internet.org’un mücadelesi olarak basına yansıyan bir gelişme var. Mobile World Congress’te, Mark Zuckerberg, derneğin temsilcisi olarak konuştuğu panelde gerekiyorsa gücü yetmeyenlere ücretsiz internet sağlanmalı savı farklı tepkilere neden oldu. Bu çağrıyı destekleyenler internetin temel bir insan hakkı olduğundan bahsederken garip ve şüpheli bulanlar ise Zuckerberg’in aynı zamanda büyümesi duran bir sosyal ağın patronu olduğu gerçeğini akıllarından çıkartamıyorlardı.

Kaynak: http://www.karel.com.tr/blog/dunya-besinci-nesli-konusuyor

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap