Fiber Optik Kablolar Veri Transferini Nasıl Gerçekleştiriyor?

Özetle; ışığı hiç yansıtmayan yapısı içinde bilgiyi fotonlar aracılığıyla taşıyarak.

Fiber optik kablolar iletişim teknolojilerinde verileri ulaştırma hızı ve bant genişliği kapasitesi açısından teknolojik anlamda evrimsel bir sıçrayış yaratmış oldu. Bir zamanlar telefon hatları için standart haline gelmiş olan bakır kablolar saniyede birkaç milyon elektrik sinyalini aktarma kapasitesine sahipken, fiber optik teknolojisi ile saniyede 20 milyar ışık sinyali iletilebiliyor.

fiber optik kablolar

Fiber optik kabloların dışı, merkez ve optik kılıf adlı iki adet silisli cam katmanından oluşmakta.Optik kılıf katmanının merkeze oranla kırılma katsayısı daha düşük. Bu da “toplam iç yansıma” denilen bir fenomenin oluşmasına sebep oluyor. Işık çok yoğun bir ortamdan daha az yoğunlukta olanına belli bir açı değerinden daha büyük bir açı ile geliyorsa, gelen ışının tamamı kırılmaya uğramadan tam yansıma gerçekleştirebiliyor. Bu fenomen sayesinde ışınlar dışarıya taşmadan büyük bir hızla fiber optik kablolar içinde yol alabiliyorlar.

Günümüzde fiber optik teknolojisinin iki ana çeşidi bulunuyor; tek veya çoklu mod. Tek kabloların merkez katmanı oldukça dar (neredeyse insan saçının onda biri kadar) ve bu yüzden veri transfer hızını arttırmak adına çok güçlü lazerler kullanılıyor. Çoklu kablolar ise daha geniş merkez katmana sahipler. Bu sayede birçok eş zamanlı sinyali iletebilme kapasiteleri var. Çoklu fiber optik teknolojisinde lazere göre daha zayıf olan LED ışıklar kullanılıyor.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap