Hesap Makinesinin Hikayesi

hesapMakine, günlük hayatta önemli bir yer almaya başladıktan sonra, insanlar yaşantılarında makineden her konuda faydalanma yollarını aradılar. Bu arada çabuk ve doğru hesap yapabilme olanağını verecek bir makineyi de düşündüler. Böyle bir makine üzerinde çok kimseler, pek uzun yıllar uğraştılar. Neticede 17. yüzyılın ortalarına doğru insanlık bu zorluğu yenmeyi başardı. Fransız bilgini Blaise Pascal, 1642 yılında tarihin ilk hesap makinesini ortaya çıkardı. Önceleri ilkel bir şekildeydi ve sadece toplama yapabiliyordu.

Pascal’ın ortaya koyduğu bu ilk makinenin esası üzerinde çalışan Alman bilgini Leibniz, aradan 19 yıl geçtikten sonra ortaya koyduğu bir makine ile çarpma işlemlerini yapmayı başardı. Ancak bu ilk makinenin yaptığı çarpma, üst üste toplamalar yapmaktan ibaretti.

Zamanla diğer bilginler, bölme ve çıkarma yapan makineleri ortaya çıkardılar. Seneler ilerledikçe her alanda olduğu gibi bu alanda da, büyük yenilikler ortaya çıkarıldı. 19. yüzyılın ortalarında dört işlemi birden yapabilecek ilk makineler piyasaya çıkarıldı. Ancak bu makinelerin maliyet fiyatı pek yüksek olduğundan büro, mağaza ve müesseselerin pek çoğu hesap makinesi yerine bu işi yapacak memurları çalıştırmayı daha ucuz ve daha pratik buldular.

Ancak bu makinelerin imalatında fabrikasyona geçilip maliyet alabildiğine düşürülünce sonradır ki, hesap makineleri büyük bir hızla dünyaya yayılmaya başladı ve muhasebe servislerinin temel direğini teşkil etti.

Önceleri sadece elle çalıştırılan bu makineler, sonraları elektrik gücünün de yardımıyla çok daha geliştirildi ve dört işlemi birden elektrik yardımıyla yapmaya başladı.

1939 yılında çok büyük ve otomatik bir hesap makinesi yapmak için çalışan Amerikalı ilim adamları araya ikinci dünya savaşının girmesiyle bu çalışmalarına ara vermek zorunda kaldılar. Nihayet 1944 yılında Harward Üniversitesindebu dev makine çalışabildi.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap