İkinci El Elektronik Nasıl Satın Alınır?
Kullanılmış arabalar, mobilyalar ve bazen de kıyafetler alıyoruz, ancak kullanılmış elektronik alımı en riskli olanı olabilir. Her zaman geçerli bir garantisi yoktur, kusurlu olabilir ve yenileri kadar çalışmazlar. Yine de, kullanılmış elektronik alımı size para kazandırabilir ve çevresel atıkların azaltılmasına yardımcı olabilir. Neyse ki, doğru soruları sorup şu adımları atarsanız sorun çıkmayacaktır:
İkinci El Elektronik Satın Alırken İzlenecek Adımlar
1- Ürünün kendisini araştırın.
Bazı ürünler uzun süre dayanır ve uzun ömrü vardır, bazıları uzun sürmez, örneğin yıpranması durumunda kolaylıkla değiştirilemeyen pahalı bir şarj edilebilir pil olabilir. Mekanik parçalar içeren ürünler de yıpranmaya daha yatkındır. Ürün yazılımı varsa, üreticinin hala desteklediğini kontrol edin.
- Buna ek olarak, bilinen bir hataya sahip olabilecek belirli ürün versiyonları da vardır.
- Online incelemeleri/yorumları okuyun. Üründe bu sorunların olup olmadığını öğrenmek için sahibine soru sorabilirsiniz. Örneğin, bazı aygıtların tutma yerinin çıkması hakkında birkaç şikayet olabilir veya şarj aleti bir kaç dakika boşta kaldığında aşırı ısınabilir. Kullanılmış cihazı, mümkünse, bu kusurların olup olmadığını görmek için şahsen yakından inceleyin.
- İnceleme yaparken, “Yeni satın alırsam cihaz nasıl gelir?” Bu şekilde, eksik bir şey olup olmadığını bileceksiniz ve fiyat, eksik olan bileşenleri veya belgeleri yansıtacak şekilde ayarlanmalıdır.
2- Garanti belgesi olup olmadığını sorun.
Elektronik eşyalar çoğunlukla üretici garantisi ile belgelenir. Ürünler, genellikle onu satan şirketten gelen bir garanti ile gelirler, üreticiden değil. Garantinin ne kadar sürdüğünü ve neyi kapsadığını öğrenin. Ek teminat alabilir misin? Eğer öyleyse, ne kadar süreyle ve ne kadara mal olur? Bunu sorun ve kontrol edin.
3- Ürünü yenileyen kişiye sorun, araştırın.
Ürünün herhangi bir parçasının değiştirildiğini öğrenin.
4- İade ve değişim politikası hakkında soru sorun.
5- Mümkünse, ürünü satın almadan önce test edin.
6- Aldığınız makbuzları veya evrak işlerini tutun.
Onarım veya değiştirme için geçerli bir evraka gereksinim duyacaksınız. Nakit olarak para ödüyorsanız, bu özellikle önemlidir. Makbuzlar, onu ne zaman satın aldığınızı ispatlayabilir. Makbuzunuzu güvenli bir yerde saklayın. Ne zaman kullanacağınızı asla bilemezsiniz.