Modanın Yeni Gerçekliği: Dijital Moda

Dijital moda: Sanal evrenler için tasarlanan yeni, tuhaf ve muazzam moda dünyası. Bu alandaki liderlerden biri olan Hırvatistanlı Gala Marija Vrbanic, dijital mecralarda neler giyilebileceğini aktardı.

Moda dünyası, tam bir dijital devrim yaşıyor. Çeşitli moda tasarımcıları sadece dijital platformlarda giyilebilen kıyafetleri pazarlamaya başladı bile. Metaverse ile birlikte moda dünyasının dijital ya da sanal kıyafetlere düşünülemezdi. Sanal kıyafetler daha da çok konuşulacak.

Peki, “bir kişi var olmayan bir kıyafeti neden almak istesin?” Aslında yok değil. Dijital moda gerçek bir olgu ve birçok farklı sanal evrende; temel sosyal ağlardan, metaverse dediğimiz tamamen gelişmiş sanal evrenlere kadar varlığını sürdürüyor. İnsanların kendilerini ifade etmelerine olanak sağlıyor.

İnsanlar neden dijital kıyafetler alırlar?

Bu sorunun ardında mutlaka bir neden görüyorum. “Hypebeast kültürü” diye bir şey var. Hani şu sürekli tükenen ürünleri alıp satan kişilerle alakalı. Bu kişilerin genellikle, sosyal ağlarda o kıyafetle fotoğraf paylaşmak için ürünleri satın aldıkları gözlemleniyor. Bu kişiler daha sonra aldıkları ürünü yeniden satıyorlardı. Aslında o kıyafete ihtiyaçları yoktu. Gerçekten o ürünleri istemiyorlardı. Ürünün imajını talep ediyorlardı ve o imaj da online olarak kullanılıyordu. Bunun kendisine mantıklı geldiğini ifade eden Gala Marija Vrbanic, birçok kişinin sanal mecralarda arkadaşları, akranları ve rol modelleri olduğunu ve burada kendimizi ifade etmeyi önemsediğimizi belirtiyor.

Gala Marija Vrbanic, bugün dijital moda olarak bildiğimiz şey üzerine çalışmaya başlıyor. Şu anda, dünyanın ilk direkt müşteriye ulaşan dijital moda markasını ve teknolojik moda evini yönetiyor. Geleneksel moda algısından akıl almaz bir seviyede gelişim gösterdiğini de sözlerine ekliyor. Kendi tasarımlarının yanı sıra, endüstrideki büyük isimlerle düzenli olarak iş birliği yaptıklarını ifade ediyor. Carolina Herrera ile podyum giysisi üzerine bir iş birliği yaptığını ve arttırılmış gerçeklikle o elbiseyi giyebileceğiniz bir uygulama geliştirdiğini söylüyor. Hatta kullanıcıları tarafından yaratılan Decentraland metaverse’ünde, amiral gemisi mağazası bile var. Üstelik NFT pazarı Demat’ta yer alıyor ve onaylı dijital moda parçaları satıyorlar.

Oyunlar, birçok insan için dijital modanın geçidi oluyor. Lüks segmentteki büyük isimler azimle bu alana girmeye çalışıyor. Örneğin Balenciaga, Fortnite ile iş birliği yaptı ve bir Gucci çantası, gerçek değerinden daha pahalı bir fiyata Roblox’ta satıldı. Fortnite tek başına, oyun içi karakter tasarımında 2 milyar değerinde kostüm ve oyun ekstraları sattı.

Sıfır Atıklı, Kucaklayıcı ve Elverişli

Dijital moda; alternatif değil, evrimsel bir adım. Bizler şu anda, bu çağın başlarındayız. Dijital parçaların gerçekliğimize eklenen bir katman olacağı bir çağdayız; AR ve VR gibi gelişmiş teknolojiler kullanarak anında kendinizi nasıl sergilemek istiyorsanız sergileyebileceğiniz, aynı anda birçok farklı kıyafet giyebileceğiniz bir dönem. Tamamen farklı birçok bağlamda kendimizi ifade etmemizi sağlamanın yanı sıra; dijital moda cinsiyet, beden veya ırk fark etmeksizin aynı zamanda sıfır atıklı, kucaklayıcı ve kullanıcılar için elverişli olacak.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap