Özetle MBR ve GPT Arasındaki Farklar
Sabit disklerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri olan MBR ve GPT nedir? sorusuna cevap veriyoruz.
Eğer sabit diskinizi bölümlere ayırmışsanız, MBR ve GPT gibi terimlerle karşılaştığınızı varsayıyorum. Bu yazıda size bu iki terim arasındaki farkları özetle anlatacağım. Çünkü kafanızı karıştırmak istemiyorum. Aslında işin özeti çok basit. Bu yüzden MBR ve GPT arasındaki farklardan özetle bahsedeceğim.
MBR ve GPT Arasındaki Farklar
Çoğu bilgisayar kullanıcısı için MBR veya GPT disk kullanmak bir fark oluşturmaz. Çünkü bu tamamen depolama alanı ile ilgilidir. Bölüm başı 2 TB sınırı size yetiyorsa MBR diskler işinizi mutlaka görür. GBT ise MBR’nin bir adım önünde olup “teorik” olarak 9.44 ZB gibi boyutlara ulaşabilmektedir. Fakat Windows’ta her bir bölümün maksimum kapasitesinin 256TB olarak sabitlendiğini unutmayın. Örneğin, Intel Mac’ler standart olarak disklerinde GPT’yi kullanır. En güncel bilgisayarların çoğu UEFI desteğine sahip olduğu için bu bilgisayarlar sadece GPT ile çalışabilir. Bu bilgiler ışığında çok yüksek depolama kapasitesine sahip bir disk kullanmayacaksanız bir fark oluşturmayacaktır.
İşletim Sistemi Desteği
Intel Mac’ler standart olarak disklerinde GPT’yi kullanır. Sıradan yollardan Mac OS X’i MBR sisteme yüklemek mümkün değildir. Ayrıca pek çok Linux kernel’i GPT desteğine sahiptir. GPT diski Linux ile kullanmak için Grub 2 bootloader’ın kullanılması gerekmektedir.
Windows tarafında ise GPT diskler Windows XP’den bu yana destekleniyor. (32-bit XP hariç) 64-bit Windows 8 yüklü bilgisayarlar GPT’yi varsayılan olarak kullanırken, Windows 7 ve öncesi sürümlerde MBR varsayılan olarak belirlenmiş durumda
MBR ve GPT Arasındaki Farklar Afişini indirmek için tıklayın: