Sizi İzleyen Dron

Uçan kamera Zano, kendi fotoğraflarınızı çekmeniz için harika bir araç. Bir özçekim çubuğundan çok daha sofistike. 3000 dolarlık kuadkopter bir dizi aygıt kullanarak engellerden sakınabiliyor ve çekimini yaptığı nesne veya kişiyi ofiste dolaşırken, dağdan aşağı bisikletle inerken, hatta uçurumdan suya atlarken takip edebiliyor.

Zano‘nun becerileri yabana atılacak cinsten değil.

zano-nano-drone

ÖZELLİKLERİ

GÖRÜNMEZ BAĞLAR
Wi-Fi bağlantısını koruyabilmek ve havacılık düzenlemelerine uymak için dron, kullanıcının cep telefonuyla arasındaki önceden belirlenmiş uzaklığın dışına asla çıkmıyor. “Eğer kapsam dışına çıkarsa ya iniş yapıyor ya da sizin en son olduğunuz yere gidiyor” diyor Reedman.

UZAKTAN KUMANDA
Zano, Wi-Fi ile kutlanıcının akıllı telefonuna bağlanıyor. Kullanıcılar dronu akıllı telefon ekranındaki sanal bir kontrol çubuğuyla yönetebiliyor, basit bir kaydırma çubuğuyla irtifayı değiştirebiliyor, kameranın sabit kalmasını ya da farklı açılardan görüntü yakalaması için dönmesini sağlayabiliyor.

AÇIK HAVADA TAKİP
Takip modundayken kullanıcı, dronun belli bir takip mesafesini koruması komutunu cep telefonundan verebiliyor. Dışarıdayken Zano, GPS, jiroskop, ivmeölçer, sonar ve barometrik basınç algılayıcıyla yüksekliğini tahmin edebiliyor ve nispi konumunu koruyabiliyor.

ENGELLERDEN SAKINMA
Kızılötesi algılayıcılar Zano’nun engellere çarpmasını önlüyor ama Reedman ve ekibi, dronları aynı zamanda birbirine de çarpmayacak biçimde tasarlamış. Her Zano’nun benzersiz bir kimlik numarası ve küçük bir düşük frekans radyosu var, Zano’lar birbirlerine 45 metreden fazla yaklaştıklarında bu radyo sayesinde birbirlerini tanıyor ve uçuş rotalarını buna göre belirliyor.

İÇ MEKANDA ÖZERKLİK
SPS kapalı mekanlarda güvenilmez olduğundan ve hızla kapatılan bir kapı barometrik algılayıcıyı bozabildiğinden Zano farklı tekniklere bel bağlıyor. Bir sonar sürekli yere dalgalar göndererek İHA’nın yüksekliğini ölçüyor ve beş adet kızılötesi alıcı, sinyalleri duvarlardan ve tavandan sektiriyor. Aygıtın mikrodenetçisi bu veriyi saniyede bin defa ölçerek Zano’nun doğru konumda olup Olmadığını, dosdoğru bir duvara gidip gitmediğini öğreniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=hgkbhjXTbOE

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap