Hiper Ortam Nedir?
Bu ortamlarda bilgi bir ağ şeklinde organize edilir ve kullanıcı bu ağda çalışır. Kullanıcı bu ağ içerisinde yolunu kaybedebilir veya çalıştığı bilgileri ilişkilendirmede zorlukla karşılaşabilir. Bir grup araştırmacıya göre ortam içerisinde kaybolma sorununa çözüm olarak, hiper ortamlara kullanıcının her an ulaşabileceği bir “seyir haritası” yerleştirmeyi önerirler. Kullanıcı ilk ve son çalıştığı yığınları ve hangi yığınları hangi sırada çalıştığını bu haritadan izleyebilir. Fakat kaybolma sorunu özellikle büyük hiper metinlerde yine vardır. Çünkü çalışılan içerikle birlikte seyir haritası da karmaşıklaşabilir. Eğer kullanıcı hedefini iyi belirleyip sistematik bir şekilde çalışmazsa kaybolma olasılığı hep vardır.
İkinci problem bilginin karmaşık sunulmasıdır. Doğrusal olmayan ortam içinde birçok bilgi kümesi ve köprü olduğundan bazı sayfaları istemeden atlamak olasıdır. Bu nedenle hiper ortam hazırlayan birçok tasarımcı kullanıcılarına ne tür bir çalışma veya seyir rotası izlemeleri gerektiği konusunda ilk sayfada bazı önerilerde bulunur.
Doğrusal olmayan ortamlarda kullanıcı sadece bir yığın bilgiden diğerine sıçramaktadır. Bir hiper metinde kullanıcıya dönüt verme bağlamında herhangi bir mekanizma yoktur. Köprüler aracılığıyla bilgiler sunulmaktadır. Dolayısıyla bir hiper metnin hedefi de yoktur.
HYPERTEXT:
Dokümanları biçimlendirmek, resim eklemek ve bağlantılar yapmak için kullanılan metoddur.
Değişik özellikteki nesnelerin birbirine bağlanması ile oluşan çizgisel olmayan, gösterim ve erişim şeklidir.(Hib dergisi ).
Anında etkileşimli sorgulama fonksiyonuna sahip bir metin dosyası tipini tanımlamak için kullanılır. Metin içine yerleştirilmiş kelime ve kelime guruplarının kullanıcı tarafından (fare tıklamasıyla) seçilmesiyle bağlantı kurarak, ilişkili olduğu bilgi ve multimedya malzemesinin anında görüntülenmesini sağlar.(PC magazine)
HYPERMEDIA:
Metin, grafik, ses, hareketli görüntü gibi internet üzerinde iletişimi mümkün olan her türlü medyayı ifade eder.
Hiper dokümanların yani Web sayfalarının içerdiği resim, ses, yazı ve kısa süreli film ve benzeri verilerin bulunduğu Internet ortamına hiper ortam adı verilir. Hiper ortamlar aynı zamanda etkileşimli ortamlardır. Etkileşimli bu ortamda, okuma, görme ve inceleme dışında, kendi bilgisayarınıza yaptığınız bazı bilgi girişlerini de gönderebilir ve bunları Internet\’te çeşitli amaçlar için kullanabilirsiniz. Özet olarak günümüz Web Sayfası, yalnızca koklama, dokunma ve tatma duygularına cevap verememektedir.
HYPERLINK:
HTML sayfasında bir takı (tag) kullanılarak başka bir dosya ile oluşturulan bağlantıdır.
Hiper metin bağları olarak da ifade edilir. www üzerindeki tüm sayfaları birbirine bağlayan bağlantılar.