Web Tasarımcının Takım Çantası

Her web tasarımcı mutlaka bir sanat erbabının bir takım çantası ve içinde sanatın gerektirdiği alet edavatın olduğu gibi bir takım çantası tutmalıdır. Başka bir deyişle alet işler, el övünür. Bir webcinin bilgisayarında ise bazı programların olması gerekir. Hele web’de cambazlık ölçüsünde ustalaşmak istiyorsanız, bu programlar olmadan yola çıkamazsınız. İşte size gerekli olanlar:

Takım Çantası

Dreamweaver

(https://www.adobe.com/tr/products/dreamweaver.html)

Cascading Stylesheet (css) yazmak ve Layer (katman) teknolojisinden yararlanmak için büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle katmanlara (DIV, SPAN, LAYER VE ILAYER) hareket kazandırmak için gerekli JavaScript kodlarının yazılmasında, JavaScript dilini çok iyi bilmeyen tasarımcılar için eşi bulunmaz bir hazine.

GoLive CyberStudio

(www.golive.com)

Dreamweaver’ın Windows ortamında yaptığını ve daha fazlasını Macintosh ortamı için yapabilen bu program, tasarımı Mac’de yapanlar için gerekli bir araç. Sadece WYSIWYG görünümlü bir HTML editörü değil, fakat aynı zamanda son derece becerikli bir JavaScript yazarı.

Adobe Photoshop

(www.adobe.com)

Web\’e veya kağıda yönelik bütün grafik işleriniz ve özellikle bitmap tabanlı resim, fotoğraf ve diğer grafikler için, bu amaçla yazılmış programların piri. O kadar çok rakibi olmasına rağmen, yıllardır bilgisayarda fotoğraf ve resim işlem yazılımlarının adeta standardı olan Photoshop ile, bugün ve yarın her türlü grafik sorunuzu halledebilirsiniz.

HTML Editörü

HTML kodu yazmak için, aslında bir düz yazı programı yeter. Fakat bunun için bütün HTML kodlarını bilmeniz ve çok dikkatli olmanız gerekir. Özellikle açılan ve kapanan HTML kodlarında kapatma etiketini unutmak mümkündür. Microsoft FrontPage, Netobjects, Corel Web Suite, Adobe PageMill ve daha niceleri, kelime-işlem programı kolaylığıyla ve HTML kodlarını bilmeden HTML yazmanızı sağlayabilir. Fakat bu programları, Web tasarımında ana araç olarak kullanmak, tasarımcıyı HTML’in inceliklerini öğrenmekten alıkoydukları ve özellikle DHTML alanında kendi bildikleri tarzdan başkasına izin vermedikleri için tavsiye edilmez. Yine bu programlar gibi WYSIWYG tarzı, fakat kendi bildiğinde ısrar etmeyen, açtığınız HTML kodunu kapatan etiketi kendiliğinden yazan, bütün HTML etiketlerini gruplar halinde ekranın bir kenarında sunarak, hatırlatan HTML editörlerinden birini seçebilirsiniz.

HTML Kılavuzu

Başarılı her Web tasarımcısının masasının üzerinde bir HTML kılavuzu bulunur. Bu kılavuzu edinmek çok kolay: Web tarayıcınızla “http://www.w3.org/TR/REC-html40/struct/global.html#h-7.4.4.2” adresine gidin ve görüntülenen belgeyi sabit diskinize kaydedin. İşte sizi HTML’in yerini XHTML dili alıncaya kadar idare edecek kılavuza sahip oldunuz! Bu belgenin İngilizce olması, HTML’e aşina bir tasarımcı için sorun olmamalıdır; çünkü bu belgede sayısız örnek yer alıyor.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap