Blogunuzdaki Yorumlar ile Nasıl Baş Edebilirsiniz?
Düzenli bloglamaya başladığınızda, okuyucularınız size ne yazmanız gerektiği ile ilgili cevaplamaya başlayacaktır. Belki hemen değil ama, blogunuz büyüyor ve sizin yorumlarla uğraşmanız gerekecek. Özellikle, eğer dünya görüşü ya da görüşleriniz hakkında yazarken, bazı insanlar sizinle aynı fikirde olmayacaktır. Bu nedenle tepkilerle ve okuyucuların görüşleri ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. Ama nasıl?
Blogunuzdaki Yorumlar SEO için Önemli mi?
Yorumlar, blogunuzdaki yazılara içerik ekler. Google da her blog yazısındaki her yorumu içeren sitenizdeki tüm içeriği indeksler. Google anında yorum olarak yorumları tanıyacak. Arama motoru için kendi değeri, blog yazısının orijinal içeriğinden çok daha düşük olacaktır. Sitenizdeki yorumlara verdiğiniz yanıtlar, bu nedenle sitenizin SEO’sunu anında arttırmayacak, ancak dönen ziyaretçilerin yüksek yüzdeleri ile sonuçlanacaktır.
Yorum Türleri
İnsanların blogları terk etmesine neden olan 4 tür yorum vardır:
1- Olumlu geribildirim
Bazı insanlar sadece işletmeniz, blog yazınız veya sizin gibi konuşmak ister. Bunu duymak her zaman güzeldir. (sadece “Teşekkürler!” diye hızlı olsa bile). Bunlardan bazılarına, yazı için genel şükranlarını sunanlara cevap verin. Çünkü iltifat eden kişi takdir edilmek ister.
2- Sorular
Yorumların ikinci türü, yazınızı okuduktan sonraki okuyucuların sorularıdır. Belki bir şey belirsiz kaldı ya da yazdığın şey hakkında ya da marka ile ilgili birşey birisini sorması için tetikledi.
Sorularınız yanıtları zor olmamalı. Sorunuzun cevabı kısaysa doğrudan bir cevap bırakabilirsiniz. Eğer bir soruya cevap vermek zorsa ya da biraz daha fazla açıklama ihtiyacı varsa, bu konuda yeni bir yazı yazmaya karar verebilirsiniz. Eğer bir sorunun cevabını bilmiyorsanız, yoruma “cevabını bilmiyorum” yazarak samimi olmanızı tavsiye ederim.
3- Olumsuz geribildirim
Bazen, insanlar yazdığınız ürün veya hizmet ile ilgili tatminsiz olabilir veya yazdıklarınıza katılmayabilir. Bu tür yorumları işlemek için en zor olanıdır.
Blogunuzdaki yorumlar, gerçekten yaralayıcı ve ahlaksız (örneğin; şiddet veya ırkçılık içeriyorsa) ise onları tamamen silmenizi tavsiye ederim. Burada yapılması gerekenlerden biri de onların yorumlarının ve memnuniyetsizlikleriğinin kaynağını bulmaya çalışmak olmalıdır. Yorum yapanlar, ürün veya hizmet hakkında memnun değilse, onların sorununu çözmek için telefon ya da e-posta ile temasa geçin.
Blogunuzdaki tartışmalardan korkmayın. Güzel bir tartışma, size fazladan puan kazandırabilir. Size gerçekten belli bir konu hakkında, okuyucu kitlenize uzmanlık ve görüş bildirme fırsatı verir. Bu süreçte kibar ve saygılı olduğunuz zaman, okuyucu çeker ve onların blogunuza dönmesinizi sağlarsınız.
4- Spam
Ve son olarak, bazı yorumlar sadece istenmeyen kabul edilir. Genelde ilgisiz bir şey, bir bağlantıyı tıklayarak okuyucuları kandırmayı denemek ya da saçma sapan yazılardır. Spam filtresi burada devreye girer. Bu tür yorumlar için filtre yoksa sürekli silmeniz gerekecek. Spam filtresi varsayılan olarak WordPress de bu amaçla yapılan eklenti, Akismet ile geliyor.