Temel WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Bu yazıda anlatacağım temel wordpress seo ayarları, 1 NUMARALI WORDPRESS SEO EKLENTİSİ olan Yoast SEO eklentisi üzerinden olacak. Bu yüzden wordpress sitenize öncelikle eklentiyi kurmanızı tavsiye ediyorum.

Alışılmışın dışında, WordPress iyi optimize edilmiş bir sistem ve kullandığımız diğer içerik yönetim sistemlerinin aksine tüm tekil sayfaların dizine eklenmesine izin verme konusunda çok başarılı. Yine de, bunu daha kolay bir hale getirmek için yapmanız gereken birkaç şey var.

Yarışmayı Önde Bitirin

Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için rekabet etmeniz gerekir. Sizinle aynı ürünleri satan, aynı sektörde iş yapan insanlardan daha iyi, daha hızlı, daha güçlü bir web sitesine ihtiyacınız vardır. Yoast SEO, en çok kullanılan WordPress SEO eklentisidir ve sizin gibi milyonlarca insanın, rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı olmuştur. Şimdi Yoast SEO ile yapacağımız ayarları inceleyelim.

yoast seo eklentisi

URL’ler

Kalıcı Bağlantı Yapısı

Değiştirmeniz gereken ilk şey, kalıcı bağlantı yapınızdır. Kalıcı bağlantı ayarlarınızı Ayarlar → Kalıcı Bağlantılar sayfasında bulabilirsiniz. Varsayılan kalıcı bağlantı şekli ?p= ile başlar. Ancak /post-name/ ya da /category/post-name/ kullanmayı tercih etmeliyiz. O yüzden bu ayarı /%postname%/ olarak değiştirebiliriz.

Kategoriyi de eklemek için, “Özel Yapı” seçeneğini seçin ve değerini /%category%/%postname%/ yapın. Eğer öncesinde kalıcı bağlantı yapısı olarak  ?p= ile başlayan bağlantı yapısına sahipseniz, WordPress tüm yönlendirme işlemlerini kendisi halledecektir. Bu durum, /%postname%/ yapısından /%category%/%postname%/ yapısına geçtiğiniz zaman da aynısı olur.

www‘lı Adres ve www’sız Adres

Site adresinizin nasıl görüneceğine karar vermelisiniz.

www.siteniz.com mu yoksa sadece siteniz.com mu? Bunun için Ayarlar → Genel Ayarlar sayfasında istediğiniz WordPress adresinin var olduğundan emin olun.

yoast seo ayarları

Bunu ayrıca Google Web Yöneticisi Araçları’nda da doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir. Sitenizi Google Web Yöneticisi Araçları’na eklediğinizden ve tercih edilen alan adını ayarladığınızdan emin olun. Bu ayarı Ayarlar → Tercih Edilen Alan Adı sayfasında bulabilirsiniz. Sırasıyla görselde gösterilen ayarlardan yapabilirsiniz:

Gereksiz Kelimeler

WordPress SEO konusunda kalıcı bağlantılarınızla ilgili yapmak isteyeceğiniz son değişiklik, gereksiz kelimeleri kalıcı bağlantınızdan kaldırmak olacaktır. Bunlar “ve”, “ama” vb. kelimelerdir.

Bu, yazılar yayınlandıktan sonra değiştirmek isteyeceğiniz bir şey değildir. Eğer insanlar o ana kadar bağlantıyı paylaşmışlarsa, kalıcı bağlantıyı değiştirmemeye çalışın. Eğer değiştirirseniz, doğru yönlendirmenin yapıldığından emin olun. Birçok durumda WordPress bu yönlendirmeyi otomatik olarak yapacaktır, ancak yapmazsa bu yönlendirmeyi elle yapmak durumundasınız.

SSL var veya SSL yok

2014 yılında Google, HTTPS/SSL sitelere sıralama konusunda daha olumlu davranacağını açıklamıştı ve bu yüzden birçok site SSL’ye geçiş yaptı. Bu, sizin için de iyi bir fikir olabilir. SSL’ye geçmek istiyorsanız, HTTPS’ye geçmek için öneriler ve püf noktaları başlıklı bir makaleye göz atmanızı öneririm.

Başlıklarınızı SEO için optimize edin

Sayfanızın <title> etiketinin içeriği olan başlık, arama sonuçlarındaki sıralamayı etkileyen faktörler arasında en önemli bileşenlerden biridir. Sadece web tarayıcısının sekme başlığında göründüğü için değil, ayrıca insanların arama sonuçlarında gördükleri ilk şey (sonrasında sırasıyla URL ve tarihle birlikte meta açıklaması gelir) olduğu için önemlidir.

yoast seo başlıklar

Birçok blogda, yayınlar için başlıklar hala “Blog Başlığı » Blog Arşivi » Anahtar kelimece zengin yazı başlığı” ya da “Blog başlığı » Anahtar kelimece zengin yazı başlığı” şeklindedir. WordPress blog sitenizi hak ettiği trafiğe sahip olabilmesi için, başlıklar şu iki sebepten dolayı diğer şekilde olmalıdır:

  • Arama motorları ilk kelimelere daha çok önem verirler, bu yüzden anahtar kelimeleriniz sayfa başlığınızın başlangıç kısmındaysa, daha iyi sıralamaya sahip olmanız olasıdır.
  • Sonuçlar sayfasını tarayan insanlar öncelikle ilk kelimeleri görürler. Eğer anahtar kelimeleriniz listelemenin başlangıcında yer alırlarsa, sayfanızın tıklanması daha olasıdır.

Bu, yukarıdaki örnekte bulunan başlığın “WordPress SEO by Yoast > WordPress Plugins > WordPress” şeklinde olması gerektiği anlamına geliyor.

Başlıkları WordPress SEO Eklentisiyle Kontrol Etme

SEO başlıklarınızı Yoast SEO eklentisiyle kontrol edebilirsiniz. Eklentide, bunları kontrol eden iki bölüm vardır. İlk olarak, eklentiyi yüklemenizden ve aktifleştirmenizden hemen sonra yönetici panelinde SEO sekmesi göreceksiniz. SEO → Başlıklar&Meta sayfasına gittiğinizde sitenizdeki çeşitli sayfalarla ilgili bir kısım sekmeler göreceksiniz. Her bir yazı çeşidi ve sınıflandırma için, Başlık Teması adı verilen seçeneği ayarlayabilirsiniz. Örnek bir ayarı inceleyin:

yoast seo yazı türleri

Başlıklarda ve meta açıklamalarında kullanabileceğiniz birçok değişken vardır. Hepsi sayfanızın yardım sekmesinde listelenmiş ve açıklanmış durumdalar.

Temanın gerçekten çalıştığından ve tekrarlayan site başlıkları oluşmadığından emin olmalısınız. Eğer durum buysa, aynı sayfadaki “Force rewrite (Yazmaya Zorla)” seçeneğini seçmeniz gerekebilir.

Diğer sayfalar için şu ayarlar mevcut:

  • Kategoriler, etiketler ve diğer sınıflandırmalar: %%term_title%% %%sep%% %%page%% %%sitename%%
  • Arama sayfaları: Aramanız %%searchphrase%% %%sep%% %%sitename%%
  • 404 sayfaları: Sayfa bulunamadı – Hata 404 %%sep%% %%sitename%%
  • Yazar arşivleri: %%name%% %%sep%% %%sitename%%

Birkaç ilgi çekici özellik daha var. Mesela, bir özel alan kullanmak için %%cf_<custom field name>%% kullanabilirsiniz. Bu, yazı meta değeri olarak da bilinen yazı özel alanı olabileceği gibi kullanıcı meta değeri de olabilir. Bu özel durumda, özel alan olarak firmanızdaki bir kişinin rolünü saklamak için “role” özel alanını kullanabilirsiniz.

Tekil yazıları optimize etme

Temamızı ayarladık, şimdi tekil yazı ve sayfaları optimize etmeye başlayabiliriz. Bunun için, WordPress SEO eklentisi tarafından eklenen snippet ön izlemesini kullanıyoruz:

seo snippet

Bu ön izleme, blog yazınıza eklediğiniz ve temanıza uyguladığınız değerleri otomatik olarak alır, yine de başlık kısmını ön izlemenin hemen altındaki alanı kullanarak tamamen değiştirebilirsiniz:

Eğer başlığınız çok uzun olduysa bir uyarı mesajı gösterilir. Başlık uzunluğunun belirli bir miktarı yoktur ancak sınır, arama sonuçlarında gösterilebilecek karakter sayısı kadardır.

Yazı başlıkları için şunlar önemlidir:

  • Her zaman markanızı –tercihen en sonda- içermeliler, böylece insanlar art arda gelen aramalarda sizi tanıyabilirler.
  • Her zaman, güncel yazı ya da sayfa için önemli olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimeleri içermeliler. Bu anahtar kelimeleri odak anahtar kelimeler (focus keyword) olarak tanımlıyoruz. Odak anahtar kelimeler tercihen başlığın başlangıç kısmında olmalıdır.
  • Başlığın geri kalanı, insanları tıklamaya teşvik etmelidir

Açıklamalarınızı optimize edin

Artık doğru başlıklarımız var ve meta açıklamalara odaklanmaya başlamalıyız. Meta açıklamalar, arama motorları tarafından snippet içerisinde gösterilmek için kullanılırlar (URL’in altındaki siyah renk metinden oluşan kısımdır). Meta açıklama kısmı, genelde sadece arayan kişinin aradığı anahtar kelimeleri içerirse gösterilir. Bazı eklentiler, örnek vermek gerekirse All In One SEO eklentisi, “otomatik açıklama” denen bir şey kullanıyor. Meta açıklamasını varsayılan olarak yaratmak için, yazının ilk cümlesini kullanıyorlar. Bu pek akıllıca değil. O ilk cümle, konuyla tamamen alakasız olan bir giriş cümlesi de olabilir. Bu yüzden, en iyi açıklama elle yazılan açıklamadır. Meta açıklamasını otomatik olarak oluşturmak istiyorsanız, hiçbir şey yapmamanız ve arama motorunun snippet kısmını ayarlamasına izin vermeniz daha iyi olur. Eğer meta açıklama kullanmazsanız, arama motoru aranılan anahtar kelimeleri dokümanınızda bulacak ve onun etrafındaki bir kalıbı ya da bir-iki kelimesi kalın fontla yazılmış şekilde arama sonuçları sayfasında otomatik olarak gösterecektir.

Eklentide bulacağınız meta açıklama alanını, bir meta açıklama oluşturmak için kullanın. Açıklamanın, yazınızın ya da sayfanızın odak anahtar kelimelerinin en az bir yerde geçtiğinden ve okuyucuyu tıklamaya ikna edeceğinden emin olun.

Meta anahtar kelimelerden bahsetmediğimizi fark etmiş olabilirsiniz. Biz onları kullanmıyoruz ve siz de kullanmamalısınız.

Görsel optimizasyonu

WordPress SEO konusunda sıklıkla gözden kaçan bir konu da görselleri nasıl ele aldığınız konusudur. Görsellerinize iyi bir alternatif metin (alt etiketi ile) yazarak ve görsel dosyasını nasıl adlandıracağınızı düşünerek, farklı görsel arama motorlarından ekstra trafik elde edebilirsiniz. Ayrıca, bunu yaparak görme konusunda sıkıntılar yaşayan ve ekran okuyucu kullanan ziyaretçilerinize de yardımcı olur ve onların göremedikleri görsel hakkında bilgilendirebilirsiniz.

XML site haritaları

Google’a ve diğer arama motorlarına sitenizin güncellendiğini haber vermek için XML site haritalarını kullanabilirsiniz. Yoast SEO wordpress eklentisi, varsayılan olarak sadece etkinleştirmeniz gereken bir XML site haritası modülü içerir. Ayarlar → XML Site Haritaları sayfasına gidin ve (eğer aktif değilse) ilgili seçeneği işaretleyin:

Seçeneği işaretlediğiniz ve Kaydet butonuna tıkladığınız anda karşınıza birkaç seçenek çıkacak ama birçok durumda bu seçeneklere ihtiyacınız olmayacak. Tüm yazılarınız, sayfalarınız, özel yazı çeşitleriniz, kategoriler, etiketler gibi tüm sınıflandırmalarınız için bir site haritası oluşturulur.

Yeni bir yazı ya da sayfa yayınladığınızda, XML site haritanız otomatik olarak Google ve Bing’e gönderilir, böylece bu arama motorları yeni içeriğinizi kolaylıkla bulabilirler.

Diğer birçok XML site haritası eklentisinin aksine, bu eklentide statik bir dosya oluşturulmuyor. Böyle bir şey özellikle büyük siteler için oldukça yoğun bir işlem. Bu, yayınlama anında, yayınlanmayı geciktirecek herhangi bir aksiyon olmadığı anlamına geliyor. Onun yerine, WordPress rewrite kullanılarak bir çeşit tema şeklinde XML site haritaları oluşturuluyor; bu işlem hem önbellek eklentilerinin doğru çalışmalarına izin veriyor hem de çok daha hızlı gerçekleşiyor.

Ayrıca bu site haritalarını daha küçük parçalara ayırmak akıllıca bir iş, böylece yeni bir yazı yayınlandığında Google’ın sadece zamana göre oluşturulan “sub”-sitemap haritasını getirmesi yetiyor, çünkü diğer site haritaları aynı kalıyor.

SEO bakış açısıyla, bu modül diğerlerinden çok daha iyi çünkü her yazıdaki görselleri de dahil ediyor ve böylece görselleriniz Google Görsel Arama Motoru’nda daha iyi sıralarda yer alıyorlar. Ayrıca modül, eklentinin geri kalanıyla tamamen uyumlu çalışıyor, yani noindex olarak işaretlenen bir yazı site haritasından çıkarılıyor.

Son olarak, söz konusu modül oldukça eksiksiz bir API sunuyor ve böylece geliştiriciler News SEO ve Video SEO uzantıları gibi ekstra şeyler hazırlayabiliyor. Bu uzantılar haberlerle ilgili XML site haritası ve video XML site haritası oluşturuyor.

Emrah

1981 Samsun doğumlu ve Gazi Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Yazar, WebMaster, Blogger, SEO eğitmeni. Araştırmacı, sinema sever, fitness yapar, farklı doğal güzellikleri keşfetmeye bayılır.

Yorum Yap