iOS Katmanları
Birçok insan iPhone işletim sisteminin temelde Unix olduğunu bilmez. Bilmiyorsanız, şimdi sizde öğrendiniz. Unix \’in çeşit çeşit takma ismi vardır. Bu, OS10 işletim sistemindekiyle aynı cornel yani size birçok ayrıcalık tanıyan bu işletim sisteminin altında büyük bir güç yatıyor.
iOS Katmanları:
– Cocoa Touch
– Media
– Core Services
– Core OS
Core OS:
Burada içinde birçok şey bulunan Core OS katmanı var. Sockets gibi bölümler var ve bir dosya sistemi de mevcut. Bu tip sıkıştırılmış sistemlerde Power Management (Güç Yönetimi) büyük bir anahtardır. Çünkü GPS alıcısını düşünelim. cihazınızda bunu çalıştırdığınızda yazılım, bataryayı hızla tüketecektir. Bu yüzden Core OS katmanı, düşük seviyeli erişim yapabilen birçok mekanizmaya sahiptir. Bunların çoğu nesneye yönelik değildir ve eğer bu katmanların birindeyseniz çok fazla kod yazamazsınız.
Core Services:
Bu katman nesneye yöneliktir ve nesneye yönelik arayüzlerle bu işletim sisteminin çoğunu kapsar. Örneğin Networking. Burada HTML sayfalarını açmaya yarayan URL bölümü, socket bölümü gibi bölümler vardır. Bunların hepsi nesneye yöneliktir. Bu katmanda threading yapmak için kullanılan Grand Central Dispatch mekanizması gibi başka güzel temel öğeler de vardır.
Media:
Ses, müzik, video gibi dosyaların çalıştırıldığı katmandır. Uygulamalarda videolar nasıl çalıştırılır, nasıl kaydedilir, ses nasıl kaydedilir vs. gibi hepsi bu katmanda.
Cocoa Touch:
En üst katmandır. Nesneye yönelik bir arayüzdür. Dokunmatik ekran üzerinde yapılan parmak hareketleri algılayan bir yapıya sahiptir. Linkleri takip eder, telefonunuzun uzaydaki konumunu tespit edebilir. Bu katmanda oldukça fazla şey var. Aynı zamanda uygulamaların oluşturulmasında altyapı görevi görür.